Асоциация „Диабет“ в Плевен НА НОВ АДРЕС И С НОВИ ПРИДОБИВКИ


vd 01/06/2005

След неприятни сблъсъци, много активната плевенска Асоциация „Диабет“ бе принудена от общината да се раздели с чудесния си клуб и магазин на ул. „Сан Стефано“ в центъра на града. В замяна общинарите предложили на бездомните диабетици помещение в краен квартал с лоша транспортна комуникация и достъп – очевидно съвсем неподходящо за нуждите на клубен живот.

Тогава председателката на асоциацията Мариана Пироева се обърнала за помощ към техния традиционен спонсор – представителството в България на датската фармацевтична фирма Ново Нордиск. И нещата потръгнали.

Намерили подходящо помещение в голямата административна сграда на ОАПС на популярно място – до авто- и жп гарата, в близост до социалната служба, откъдето хората обикновено взимат различни документи. Много удобно както за диабетиците, които идват от района, така и за всички плевенчани.

Регионалният представител на Ново Нордиск д-р Василева се ангажирала да плаща наема за това помещение докато то е клуб на диабетиците. За неговите нужди били взети нов телевизор и DVD-плейър с програми, свързани с лечението на диабета.

Плевенската асоциация „Диабет“ има още един временен спонсор – Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, представителите на която при откриването на клуба през юни дариха апарат за изследване на гликирания хемоглобин на стойност около 3000 лева и консумативи за него.

Да припомним, че от тази година здравната каса пое изследването на гликирания хемоглобин – един наистина голям пробив в полза на диабетноболните: за хора с диабет тип 2 – два пъти годишно, а за диабетици с тип 1 – един път.

Сега вече в клуба в просторната стая No 13 на 11-ия етаж в сградата на ОАПС има къде да се събират прокудените доскоро диабетици, да обменят мисли, да споделят преживяното, да обсъждат материалите за обучение, да прочитат новия брой на нашия/ваш вестник Клуб Д.

„С благотворителния си жест Ново Нордиск даде шанс за запазване, продължаване и реализиране на дейността на асоциацията ни“, сподели заместник-председателят й Йонка Ангелова.

Novo Nordisk