Проблемът „диабетно стъпало“


vd 15/05/2005

10 СЪВЕТА срещу НЕВРОПАТНИ РАНИ

Над 80% от раните на стъпалата при диабетици са предотвратими чрез ранно откриване и превантивни действия

1. Всекидневно измивайте краката си с хладка течаща вода. Внимателно ги подсушавайте с мека кърпа, включително областта между пръстите.

2. При суха кожа на краката и особено при напукани пети, използвайте пяна за интензивно овлажняване на стъпалата. Пяната не трябва да се нанася в областта между пръстите!

3. При необходимост от обезкосмяване да се използва само епилатор. Да не се използва самобръсначка или топла кола-маска.

4. За скъсяване на ноктите използвайте картонена пила. Ноктите да се изпилват не по-дълбоко от върховете на пръстите.

5. При намалена сетивност на краката да не се използват ножици или нокторезачки. За медицински профилактичен педикюр редовно посещавайте центровете за „диабетно стъпало“.

6. Всекидневно оглеждайте краката си с помощта на член от семейството ви или с огледало. Наблюдавайте за появява на промяна в цвета на стъпалата, наличие на цепнатини или рани и незабавно съобщавайте на Вашия лекар.

7. Ако затопляте краката си вечер, не изпозвайте електрически грейки, печки, радиатори, камини.

8. Махнете ластиците на чорапите, за да не се нарушава кръвообращението на краката. Чорапите да бъдат от естествени материи и да се сменят всекидневно.

9. Не ходете боси, дори и в къщи. Обувките не бива да се носят без чорапи.

10. Обувките трябва да бъдат затворени, удобни, от естествени материи, с височина на тока 3-4 сантиметра. Преди всяко обуване е необходимо да се направи оглед на вътрешността на обувките за чужди тела (камъчета), стърчащи пирончета, подгънати участъци.

Поне веднъж годишно посещавайте Вашия лекар за да прегледа краката Ви и определи Вашия риск за развитие на рани по стъпалото.

Д-р Румен БОГДАНОВ,

председател на Българската асоциация

за лечение на „диабетно стъпало“

За повече информация : www.balds.org,

тел. 0888 52 50 92

Novo Nordisk