НОВООТКРИТ ГЕН БЕ СВЪРЗАН С ДИАБЕТ ТИП 1


vd 15/05/2005

Американски изследователи са идентифицирали нов ген, който според тях играе ключова роля за развитието на диабет тип 1, известен още като имуномедииран или юношески диабет. Откритието може да послужи за разработването на нови методи за профилактика и лечение на заболяването, чиято честота нараства в цял свят, съобщи агенция Ройтерс през март.

Генът е наречен инхибиращ миграцията на макрофагите фактор (съкращение на английски език MIF). Най-впечатляващият факт е, че генномодифицирани мишки с отстранен MIF не заболяват от диабет тип 1.

МИФ има редица провъзпалителни свойства, които могат да отключват автоимунен отговор към островната тъкан на панкреаса. Тази тъкан съдържа инсулин-произвеждащи бета-клетки. При хората с диабет тип 1 имунната система може да задейства погрешна атака срещу тези клетки, която да доведе до тяхното разрушаване.

Д-р Йозеф Ал-Абед и неговите колеги от Ню Йорк са установили, че диабетните животни имат повишени нива на МИФ. Следващата им стъпка е да проверят дали това е вярно и при хората с диабет тип 1.

МИФ не е единственият фактор, намесен в появата на сложното заболяване диабет тип 1, но със сигурност е обещаваща мишена за първична профилактика и ранно лечение на проблема, смятат неговите откриватели.