НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА НА ХОРАТА С ДИАБЕТ ДА ВЗИМАТ ДОБАВКИ С ВИТАМИН Е


vd 15/05/2005

Хората със сърдечносъдово заболяване или с диабет не трябва да взимат витамин Е, показаха резултатите от седемгодишно проучване. Това не само, че не ги предпазва от рак или от сърдечносъдов инцидент, но може да увеличи риска им от сърдечна недостатъчност, съобщиха през март авторите на седемгодишно проучване в списанието на Американаската медицинска асоциация (JAMA).

Данните от проучването HOPE (думата означава на английски език „НАДЕЖДА“), проведено при 9500 души на възраст 55 години и нагоре със съдово заболяване или с диабет, не показа, че гълтането на таблетка с витамин Е всеки ден за период от 4.5 години подобрява здравето на съдовете на сърцето и мозъка, в сравнение с плацебо. Смъртността в двете групи не показа някакви разлики, нито пък честотата на раковите заболявания.

Добавките с витамин Е не оправдаха възлаганите им надежди, но авторите на проучването предположиха, че периодът от 4.5 години е много кратък, за да бъдат регистрирани постигнатите ползи. Затова те продължиха да наблюдават 4000 участника в HOPE за още 2.5 години. Това проследяване бе наречено HOPE-TOO („НАДЕЖДА СЪЩО“).

За съжаление, надеждата и този път не бе оправдана. Взимането на добавки с витамин Е пак не бе свързано с някаква полза по отношение на честота на рак, инсулт, миокарден инфаркт или намалена смъртност.

Освен това, в групата на получавалите витамин Е е регистрирана по-голяма честота на сърдечна недостатъчност (14.7% спрямо 12.6% при взималите плацебо).

„Ние не препоръчваме да се взимат добавки с витамин Е от хора със съдово заболяване или диабет, тъй като те са неефективни и дори могат да им навредят“, подчертаха авторите.

Вместо да се гълтат хапчета, по-добре е витамин Е да се набавя от естествени източници. Богати на токофероли (различни форми на витамин Е) са храни като: пшеничен и соев зародиш, зехтин, сурови ядки (орехи, лешници, бадеми), брюкселско зеле, тъмнозелени листни зеленчуци, спанак, шипки, пълнозърнести храни (жито, соя), слънчогледови семки. Но не прекалявайте с калоричните ядки!