КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 15/05/2005

25 април 2005 година без съмнение ще остане паметна дата в новата ни история – на този ден Европа каза „Добре дошли“ на България и Румъния! В сдържана, но не лишена от вълнение церемония в Ноймюнстерското абатство в Люксембург, българският президент Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и на европейската интеграция Меглена Кунева сложиха подписите си под Договора за присъединяване към Европейския съюз. От името на ЕС подписи положиха външните министри на 25-те страни-членки.

С договора България придоби статут на присъединяваща се държава и на практика бе въведена датата 1 януари 2007 година за фактичеството й членство, в случай че не бъде задействана специалната предпазна клауза, която предвижда отлагане с една година. От този момент страната ни получи правото на ефективно участие в работата на европейските институции в ролята си на наблюдател. „Реформите обаче трябва да продължат – сферите, които визирам, са съдебна власт, опазване на околната среда, конкуренция и организирана престъпност“, предупреди председателят на Европейския парламент Жозеп Борел.

Този път само 33 партии и коалиции подадоха до крайния срок документите си за участие в изборите на 25 юни. ЦИК обаче регистрира едва 22 от тях. Отказ получиха 11 политически формации, като шест от тях обжалваха решението на комисията пред Върховния административен съд. Въпреки упоритата съпротива на Доган, ще се гласува с интегралната бюлетина.

45 дни преди изборите държавата разтвори широко пръсти – властта раздава пари, а опозицията подсмърча отстрани. НДСВ и ДПС си направиха скъп великденски подарък пак на гърба на данъкоплатеца – всичките 220 млн. лв. от капитала на специално създадената Публична инвестиционна компания, която бе обект на сериозни преговори с МВФ, чиито експерти бяха категорично срещу нея, ще бъдат раздадени за над 300 проекта, одобрени от Министерския съвет и изхарчени до изборите.

Неизпълнените Симеонови обещания за 800-те дни и несимволично и незабавно увеличение на заплати и пенсии просто бледнеят пред лавината от нови неизпълними обещания за всичко на всички. Управляващите разточително и с пълни шепи предлагат двойни пенсии и милиарди за социални осигуровки, забравяйки обаче да кажат откъде ще дойдат парите за тях. ДПС окончателно отряза Новото време за предизборна коалиция и Кошлуков остана почти без шансове за следващия парламент при самостоятелно явяване на изборите.

В същото време доклад на Световната банка сочи, че държавата се е върнала по нивото на политическата стабилност от преди осем години и е намаляло спазването на законността…

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk