ДИАБЕТИК, СВАЛЕН ОТ САМОЛЕТ ЗАРАДИ ИНСУЛИНОВА ПИСАЛКА


vd 15/05/2005

Съвети за пътуващите в чужбина със захарна болест в багажа

Английският бизнесмен Клиф Салмънс, който е на 58 години и с диабет тип 1, е бил принудително свален от самолет на Бритиш Еъруейс в Хонконг през март, защото е носел със себе си инсулиновата си писалка, но не е имал специално писмо от лекуващ лекар, описващо състоянието му и необходимостта да си инжектира редовно инсулин, съобщават британските вестници.

На война, като на война… В обзетия от параноя свят на международните самолетни полети, мерките за сигурност отдавна прекрачиха логичните граници – нокторезачки, пили, ножички и сходни козметични аксесоари вече се считат за „възможни оръжия“ и се конфискуват преди качването на самолета.

Но все по-често и диабетици съобщават, че техните спринцовки и инсулинови писалки, поради иглите, не се допускат на борда. Това не би било фатален проблем при полети на кратки разстояния, продължаващи един-два часа. Но 13-часовият престой във въздуха от Хонконг до Англия изисква поставяне на инсулин и проверки на кръвната глюкоза…

Салмънс се е прибрал у дома с полет на друга авиокомпания и е цитиран, че едва ли би летял отново с Бритиш Еъруейс, въпреки, че е използвал авиокомпанията повече от 30 години за полети в цял свят.

Говорителка на британската компания заяви, че поради изискванията за безопасност, всеки, който носи на борда на самолета спринцовки и убождащи устройства трябва да има писмо от лекар, удостоверяващо причините за това.

Все повече и повече българи пътуват по света и част от тях са диабетици на инсулиново лечение. Не забравяйте този пример – може да бъдете свалени от самолет или да сте принудени да летите дълго време без възможност да си поставите инсулин.

Задължително е да имате писмо от лекар, на английски език, което да обяснява състоянието ви. То ще ви помогне също особено в някои азиатски страни, където спринцовките и инсулиновите писалки могат да бъдат погрешно свързани с употреба на наркотици и това да ви създаде сериозни главоболия…

Би било идеално на писмото да има пълен адрес и телефонни номера (включително мобилни) на лекуващите ви лекари. Задължително за диабетици, които носят със себе си инсулин и спринцовки/писалки е да имат в себе си и телефонните номера на българските посолства в страните, които посещават, дори като транзитни пътници, както и дежурните телефони на българското Министерство на външните работи в София.

При условие, че не говорите местния език/езици, добре би било да имате записани няколко думи на хартия, с помощта на които да обясните, че имате диабет и инсулинът за вас е животоспасяващ. Английският език се използва практически във всички страни, така че умението да използвате една-две „дежурни“ фрази, за да опишете диабета си, е винаги от полза.

Novo Nordisk