2005 ГОДИНА Е ПОСВЕТЕНА НА ГРИЖИТЕ ЗА КРАКАТА


vd 15/05/2005

Международната диабетна федерация и Световната здравна организация решиха да посветят 2005 година на диабетното стъпало (www.worlddiabetesday.com и www.diabetesvoice.org). Мисълта и действията за предотвратяване, ранно откриване и квалифицирано лечение на проблема, могат да доведат до профилактиране на ампутациите.

Двете организации призоваха за целогодишна кампания, а не за действия само на 14 ноември. „Диабет и грижи за краката“ е темата на 2005 година. Кампанията вече започна и в нея участват 185 диабетни организации от 145 държави в света.

Обичайно, 14 ноември всяка година се чества като Световен диабетен ден. Това е рождената дата на един от двамата откриватели на инсулина – канадския лекар Фредерик Бантинг.

Ако изчакваме до този ден, на много хора по света това може да струва крака, който може да бъде опазен, ако действаме още днес!

Факти

Някъде по света по един крак се губи поради диабета на всеки 30 секунди

Над 70% от всичките извършвани ампутации са при хора със захарна болест

Раните на краката са най-честата причина за болнично лечение при диабетиците (20% от всичките хоспитализации)

Повечето ампутации (до 85%) започват с невропатна рана

Един от шест човека с диабет е застрашен от невропатна рана и един от двадесет развива такава рана в индустриалните страни (5%)

Лечението на диабетните невропатни рани поглъща от 12% до 15% от наличните здравни ресурси в развитите страни и 40% в развиващите се държави

Повечето случаи на рани и свързаните с тях ампутации могат да бъдат предотвратени

85% от ампутациите, свързани с диабетното стъпало, могат да бъдат избегнати

Това чувствително намаление се постига с добре организирани грижи за диабетното стъпало, добър контрол на диабета и обучение на хората със захарна болест как да се грижат за краката си

Човешките и икономическите последствия на диабетното стъпало са сериозни. Поради усложненията си, захарната болест прави стъпалата раними. Увреждането на нервите, съдовите проблеми и забавеното задравяване на раните водят до хронични рани на стъпалото. Честотата на ампутациите на крак сред общото население е между пет и 25 на 100 000 души спрямо шест до осем на 1000 човека с диабет (40 пъти по-висок риск).

Със сравнително малко разходи за обучение можем да намалим опасното невежество и да осигурим грижи за краката и лечение на проблемите още преди появата на хроничната невропатна рана.

Цената на невежеството…

Цели 56% от „сладките хора“ никога не са чували за диабетна невропатия (увреждане на нервите, свързано със захарната болест), обяви през май Американската диабетна асоциация (АДА).

Ако не се лекува, диабетната невропатия винаги прогресира, като води до рани по стъпалата (разязвявания, улцерации), а тяхното инфектиране е крачка към ампутациите.

В проучването на АДА са участвали 8200 хора с диабет от цялата страна. Две трети от тях са се оказали с прояви на диабетна невропатия, но едва 42% са получили информация от лекуващите лекари, че оплакванията им се дължат на захарната болест и са били инструктирани как да се грижат за краката си. Диабетната невропатия е била диагностицирана само при 25% (един от четири случая)…

Ако имате диабетна невропатия, не ходете с боси крака! От 50% до 85% от всички проблеми с краката могат да бъдат избегнати, ако се вземат предпазни мерки навреме и се полагат правилните грижи!

*?Плакатът за Световния диабетен ден 2005 показва сянка на човек с ампутиран крак

Novo Nordisk