2005 ГОДИНА Е ПОСВЕТЕНА


vd 15/05/2005

Човешките и икономическите последствия на диабетното стъпало са сериозни. Поради усложненията си, захарната болест прави стъпалата раними. Увреждането на нервите, съдовите проблеми и забавеното задравяване на раните водят до хронични рани на стъпалото. Честотата на ампутациите на крак сред общото население е между пет и 25 на 100 000 души спрямо шест до осем на 1000 човека с диабет (40 пъти по-висок риск).

Със сравнително малко разходи за обучение можем да намалим опасното невежество и да осигурим грижи за краката и лечение на проблемите още преди появата на хроничната невропатна рана.

Цената на невежеството…

Цели 56% от „сладките хора“ никога не са чували за диабетна невропатия (увреждане на нервите, свързано със захарната болест), обяви през май Американската диабетна асоциация (АДА).

Ако не се лекува, диабетната невропатия винаги прогресира, като води до рани по стъпалата (разязвявания, улцерации), а тяхното инфектиране е крачка към ампутациите.

В проучването на АДА са участвали 8200 хора с диабет от цялата страна. Две трети от тях са се оказали с прояви на диабетна невропатия, но едва 42% са получили информация от лекуващите лекари, че оплакванията им се дължат на захарната болест и са били инструктирани как да се грижат за краката си. Диабетната невропатия е била диагностицирана само при 25% (един от четири случая)…

Ако имате диабетна невропатия, не ходете с боси крака! От 50% до 85% от всички проблеми с краката могат да бъдат избегнати, ако се вземат предпазни мерки навреме и се полагат правилните грижи!

*?Плакатът за Световния диабетен ден 2005 показва сянка на човек с ампутиран крак

Novo Nordisk