Затлъстяването увеличава риска от диабет до 80 пъти!


vd 01/04/2005

Затлъстелите имат до 80 пъти по-голям шанс да развият диабет тип 2 в сравнение с хората с нормално тегло, заяви през март председателят на Британската диабетна организация Diabetes UK Дъглас Смолууд. Великобритания има най-бързо растящия брой затлъстели хора в индустриалния свят, където всеки пети възрастен има сериозни проблеми с теглото.

Хора, които имат Индекс на телесната маса (ИТМ) или Body mass index (BMI) над 30 кг/м2 (смятани за затлъстели), имат и 10 пъти по-голяма вероятност да развият диабет. Ако ИТМ се задържи над 35 кг/м2 в продължение на повече от 10 години, шансът за поява на диабет е 80 пъти по-голям в сравнение с хората с нормално тегло!

Диабет тип 2 може да доведе до сериозни усложнения като исхемична болест на сърцето и инсулт. „Накратко, затлъстяването отнема години от живота…“, се казва в документа на Британската диабетна асоциация.

Индексът на телесна маса (над детско-юношеска възраст) се изчислява като теглото в килограми се раздели на ръста в метри на квадрат. Стойност 30 и нагоре показва затлъстяване. Около 90% от хората с диабет тип 2, дори наричан в миналото „тлъст диабет“, са с наднормено тегло или със затлъстяване.

Данни от две мащабни интервенционни проучвания, проведени в САЩ и във Финландия, показаха, че появата на заболяването може да се забави или да се предотврати, ако затлъстелите и обездвижени хора загубят около 7% от теглото си и се движат редовно – ходят пеша пет пъти в седмицата по половин час.

Novo Nordisk