Макдоналдс плаща 8.5 милиона долара заради транс мазнините в менюто си01/03/2005

Макдоналдс, най-голямата фирма в света за бързи закуски, се съгласи през февруари да заплати $8.5 милиона, за да уреди съдебен иск за запушващите съдовете транс мастни киселини, които се съдържат в олиото за готвене, използвано в хилядите й ресторанти.

Седем милиона долара ще бъдат дарени на Американската сърдечна асоциация, а още милион и половина ще бъде инвестиран в кампания, която да информира обществото за плановете на фирмата по отношение на технологично хидрогенираните (транс наситените) мазнини.

Тези милиони са капка в морето за хранителния гигант с милиардни печалби, но по-важен е ефектът от споразумението за информиране на хората за вредата от транс мазнините.

Адвокатът от Сан Франциско Стивън Джоузеф даде Макдоналдс на съд от името на създадената от него http://www.bantransfats.com информационна Интернет страница, посветена на вредата от транс мастните киселини (TМК) в хидрогенираните или частично хидрогенираните растителни мазнини – сериозен фактор за ранни сърдечносъдови и други здравни проблеми.

Транс мазнини съдържат хиляди хранителни продукти и купешки лакомства, но са в най-големи количества в порциите в ресторантите за бърза закуска и в някои пакетирани храни (чипсове, твърди маргарини, месни деликатеси, кашу и други видове консервирани ядки, готови пици и полуфабрикати, бисквити, вафли и кейкове, включително и в „диабетичните“ им варианти!).

Транс мазнините се създават при преработката на растителните (течните) масла и са вредни колкото и чистият холестерол или животинските (природно наситените) мазнини. При технологичния процес на транс-естерифициране, молекулите на растителните мазнини се насищат с допълнителни водородни атоми (хидрогенират се) с цел да се втвърдят на стайна температура и по този начин да се удължи срокът им на трайност.

Хранителните препоръки на американското правителство от 2005 година отделят специално внимание на транс мазнините и препоръчват максималното им ограничаване в дневното меню.

Джоузеф ще получи само $7500 обещетение от Макдоналдс. Той стана известен след като преди две години даде на съд друг хранителен гигант – Крафт Фуд за съдържанието на транс мазнини в популярните Орео бисквити на фирмата. В резултат на това, Крафт Фуд елиминира транс мазнините от всичките бисквити, които произвежда!

Дънкин Донатс, производител на популярните „понички за бързо хранене“ със захарни и шоколадови глазури („донатс“), също започна да предлага през последните няколко месеца тестени продукти без технологично хидрогенирани мазнини…

Победата на Джоузеф срещу Макдоналд е още по-значима заради признанието на фирмата: „Макдоналдс ще информира клиентите си за инициативата да намалим транс мазнините в олиото ни за готвене…“, се казва в официално изявление на фирмата по случая.

През януари Американското министерство на земеделието (U.S. Department of Agriculture) и Американското министерство на здравеопазването (U.S. Department of Health and Human Services) одобриха съвместно „Диетични препоръки за американците за 2005 година“ (пълният текст на документа можете да намерите в интернет на http://www.healthierus.gov/dietaryguidelines), в които се казва:

„Приемайте под 10% от калориите си от наситени мастни киселини и по-малко от 300 милиграма дневно холестерол, ограничете максимално консумацията на транс мазнини“!

Указанията съдържат и строго предупреждение към хранителната индустрия: „Тъй като транс мастните киселини в някои от частично хидрогенираните растителни мазнини (олио) съставляват над 80% от общия дневен прием на мазнини, хранителната индустрия има важна роля в намаляването на транс изомерите на мастни киселини в храната, която консумираме.“

Транс мазнините, независимо от растителния си произход, не са по-добри за съдовете от наситените мазнини. В този контекст, твърдият маргарин не е за предпочитане пред кравето масло.

Според Tommy Thompson, здравен секретар в правителството на Джордж Буш, очаква се Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) да препоръча дневната консумация на транс мазнини да бъде под 2 грама и дори може би под 1 грам! На практика, това би означавало изключване на храни, съдържащи частично хидрогенирано олио от дневното меню на човек.

Скорошна проверка на храната на ресторанти за бързо хранене от http://www.bantransfats.com на Стивън Джоузеф откри транс изомери на мастни киселини във всички тествани продукти:

– четири малки парчета панирано пилешко от ресторант за бързо хранене съдържали почти четири грама транс мазнини

– две зеленчукови „пролетни ролца“ от китайски ресторант съдържали 1.7 грама транс мазнини

– една порция панирано рибно филе в рибен ресторант е съдържала 1.2 грама транс мазнини, без да се броят грамовете в пържените картофки на гарнитурата му

– в парче готова пица е имало около един грам транс мазнини, използвани за приготвянето на тестото…

Детайлна информация за транс мазнините във всички продукти на Макдоналдс Америка можете да намерите също в Интернет на http://www.mcdonalds.com/app_controller.nutrition.index1.html. Там е дадена и много допълнителна информация за съдържанието на менюто в ресторантите за бърза закуска на фирмата. Например една голяма порция пържени картофки съдържа 6 грама транс мазнини, в ябълковия пай има 4.5 грама и т.н.

Нашият/ваш вестник писа още през юли миналата година за решението на Макдоналдс да преустанови продажбата на свръхголемите порции пържени картофки и обикновени безалкохолни напитки в своите над 13 000 американски ресторанта.

Макдоналдс (и всички други вериги за бързи закуски) бе атакуван от лекари, затлъстели хора и родители на дебели деца, като една от причините близо две трети от жителите на САЩ да са с наднормено тегло или със затлъстяване!

Американският кинодокументалист Морган Спърлок проведе хранителен експеримент със себе си, поглъщайки редовно най-големите порции картофки и подсладени със захар безалкохолни напитки на Макдоналдс.

33-годишният Спърлок превърна своя експеримент в стряскащ филмов документ, показващ как тежейки 69 килограма, той достига до 78 килограма след броени месеци. Излишеството на калории, мазнини и кристална захар увеличава не само теглото му, но и нивото на холестерола…

„Надявам се филмът ми за грамадните порции и лошите хранителни навици, водещи до наддаване на тегло, да повлияе на хората и да ги накара да се хранят по-здравословно,“ заяви Спърлок.

В „кока-кола и хамбургер обществата“, броят на хората с диабет тип 2 ще се увеличи с 50% през следващите 25 години. Световната сърдечна федерация обяви, че 1.1 милиарда възрастни жители на планетата и 22 милиона деца под 5-годишна възраст са затлъстели.

„Не само Макдоналдс, а цялата индустрия за бързи закуски допринася за увеличаването на талиите ни, не само в САЩ, но и почти навсякъде по света,“ заяви Саманта Хелър, старши клиничен хранителен експерт в медицинския център на Университета на Ню Йорк.

„Върху надписа на готовите храни трябва в отделна графа да се обявява съдържанието на транс мазнини“, писа вестник „Клуб Д“ още през 2002 година.

Вярното информиране на потребителите е важно, защото това ще доведе до пресмятане и до ограничаване на консумацията на мазнини – наситени и транс.

Когато опаковките на готовите хранителни продукти подло мълчат за съдържащите се в тях транс мазнини, потребителите не знаят какво количество поглъщат и обикновено прехвърлят нормата.

Производителите на пакетирани храни (месни и млечни продукти, маргарини, шоколадови изделия, бисквити, вафли, чипс, полуфабрикати и т.н.) отбелязват съдържанието на общи и на наситени мазнини. Четейки етикета върху опаковката, ние лесно и точно можем да се ориентираме.

В същото време, поради информационното затъмнение колко транс изомери на мастни киселини има в съответния продукт и в 100 грама от него, той може да ни изглежда по-здравословен, отколкото е в действителност. Прочитаме примерно, че количеството на наситени мазнини е ниско и си мислим, че сме направили добър избор.

Ако пише, че бисквитите са приготвени изцяло от растителни хидрогенирани мазнини, това ни изглежда добро. Защо? Защото виждаме успокоителния надпис „растителни“ и пропускаме да обърнем внимание на допълнението „хидрогенирани“. Посягаме към тази храна спокойни, че е здравословна.

Посочването на транс мазнините в отделна графа върху опаковката може да спасява от две до пет хиляди живота годишно, тъй като хората ще избират и консумират по-здравословни храни, смятат инициаторите на новите изисквания към етикетите в САЩ.

Производителите няма да могат да крият съдържанието на транс мазнини в храните, поставяйки благовидния надпис върху опаковката: „продуктът е приготвен изцяло от растителни мазнини“ или „продуктът е с ниско съдържание на наситени и общи мазнини“.

Транс мазнините в готовите храни водят до повишаване на „лошия“ холестерол и до сърдечносъдов риск. Колкото дневният хранителен внос на тези мазнини е по-минимален, толкова е по-добре за съдовете.

Нашите съвети:

– Яжте естествена и домашно приготвена храна! Произвежданите от човека технологични мазнини чрез транс-естерифициране са най-вредни за здравето!

– Не пържете, а печете ястията на фурна или на грил, или ги задушавайте на пара!

– Не купувайте „диабетични“ пакетирани сладкиши! Тяхното съдържание на наситени и транс мазнини, както и на калории не е по-различно от обикновените захарни изделия

– Вместо купешки сладкиши и бързи закуски, по-добре направeте домашeн десерт с намалено съдържание на наситени мазнини, захар и калории.

Да припомним правилата как той хем да е вкусен, хем да е по-здравословен:

1. Използвайте растително олио вместо масло или твърд маргарин

2. Намалете посочено в кулираната рецепта количество на мазнината с една трета и вместо сметана, използвайте изцедено кисело мляко

3. Заменете половината от финото брашно с пълнозърнесто или с овесени трици

4. За подслаждане използвайте некалоричен заместител на захарта (какъвто е Equal на прах); допълнителна сладост придават и свежите или сушени плодове (стафиди)

5. Прибавете счукани орехи

6. За ароматизиране, използвайте канела, ванилия и кора от лимон или портокал

7. Нарежете сладкиша внимателно на отделни порции. Сервирайте само по една порция на всеки член на семейството или на всеки гост и се насладете бавно на всяка хапка!

8. Добра идея е да полеете десерта или следобедната почерпка с чаша черен или зелен чай, който също можете да подсладите с Equal на прах или таблетка. Пийте чая чист, без да добавяте в него мляко!

9. Калориите, хлебните единици и мазнините, които поглъщате с порцията сладкиш трябва да бъдат включени в дневното ви меню, а не да се добавят към него! Затова, колкото по-ниско е съдържанието на калории, захар и мазнини във вашето домашно печиво или десерт, толкова по-малко ще се натоварите с една порция от него и толкова по-малко ще трябва да ограничите дневната дажба на другите храни.

Novo Nordisk