Макдоналдс плаща 8.5 милиона долара заради транс мазнините в менюто си


vd 01/03/2005

Макдоналдс, най-голямата фирма в света за бързи закуски, се съгласи през февруари да заплати $8.5 милиона, за да уреди съдебен иск за запушващите съдовете транс мастни киселини, които се съдържат в олиото за готвене, използвано в хилядите й ресторанти.

Седем милиона долара ще бъдат дарени на Американската сърдечна асоциация, а още милион и половина ще бъде инвестиран в кампания, която да информира обществото за плановете на фирмата по отношение на технологично хидрогенираните (транс наситените) мазнини.

Тези милиони са капка в морето за хранителния гигант с милиардни печалби, но по-важен е ефектът от споразумението за информиране на хората за вредата от транс мазнините.

Адвокатът от Сан Франциско Стивън Джоузеф даде Макдоналдс на съд от името на създадената от него www.bantransfats.com информационна Интернет страница, посветена на вредата от транс мастните киселини (TМК) в хидрогенираните или частично хидрогенираните растителни мазнини – сериозен фактор за ранни сърдечносъдови и други здравни проблеми.

Транс мазнини съдържат хиляди хранителни продукти и купешки лакомства, но са в най-големи количества в порциите в ресторантите за бърза закуска и в някои пакетирани храни (чипсове, твърди маргарини, месни деликатеси, кашу и други видове консервирани ядки, готови пици и полуфабрикати, бисквити, вафли и кейкове, включително и в „диабетичните“ им варианти!).

Транс мазнините се създават при преработката на растителните (течните) масла и са вредни колкото и чистият холестерол или животинските (природно наситените) мазнини. При технологичния процес на транс-естерифициране, молекулите на растителните мазнини се насищат с допълнителни водородни атоми (хидрогенират се) с цел да се втвърдят на стайна температура и по този начин да се удължи срокът им на трайност.

Хранителните препоръки на американското правителство от 2005 година отделят специално внимание на транс мазнините и препоръчват максималното им ограничаване в дневното меню.

Джоузеф ще получи само $7500 обещетение от Макдоналдс. Той стана известен след като преди две години даде на съд друг хранителен гигант – Крафт Фуд за съдържанието на транс мазнини в популярните Орео бисквити на фирмата. В резултат на това, Крафт Фуд елиминира транс мазнините от всичките бисквити, които произвежда!

Дънкин Донатс, производител на популярните „понички за бързо хранене“ със захарни и шоколадови глазури („донатс“), също започна да предлага през последните няколко месеца тестени продукти без технологично хидрогенирани мазнини…

Победата на Джоузеф срещу Макдоналд е още по-значима заради признанието на фирмата: „Макдоналдс ще информира клиентите си за инициативата да намалим транс мазнините в олиото ни за готвене…“, се казва в официално изявление на фирмата по случая.

През януари Американското министерство на земеделието (U.S. Department of Agriculture) и Американското министерство на здравеопазването (U.S. Department of Health and Human Services) одобриха съвместно „Диетични препоръки за американците за 2005 година“ (пълният текст на документа можете да намерите в интернет на www.healthierus.gov/dietaryguidelines), в които се казва:

„Приемайте под 10% от калориите си от наситени мастни киселини и по-малко от 300 милиграма дневно холестерол, ограничете максимално консумацията на транс мазнини“!

Указанията съдържат и строго предупреждение към хранителната индустрия: „Тъй като транс мастните киселини в някои от частично хидрогенираните растителни мазнини (олио) съставляват над 80% от общия дневен прием на мазнини, хранителната индустрия има важна роля в намаляването на транс изомерите на мастни киселини в храната, която консумираме.“

Транс мазнините, независимо от растителния си произход, не са по-добри за съдовете от наситените мазнини. В този контекст, твърдият маргарин не е за предпочитане пред кравето масло.

Според Tommy Thompson, здравен секретар в правителството на Джордж Буш, очаква се Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) да препоръча дневната консумация на транс мазнини да бъде под 2 грама и дори може би под 1 грам! На практика, това би означавало изключване на храни, съдържащи частично хидрогенирано олио от дневното меню на човек.

Скорошна проверка на храната на ресторанти за бързо хранене от www.bantransfats.com на Стивън Джоузеф откри транс изомери на мастни киселини във всички тествани продукти:

– четири малки парчета панирано пилешко от ресторант за бързо хранене съдържали почти четири грама транс мазнини

– две зеленчукови „пролетни ролца“ от китайски ресторант съдържали 1.7 грама транс мазнини

– една порция панирано рибно филе в рибен ресторант е съдържала 1.2 грама транс мазнини, без да се броят грамовете в пържените картофки на гарнитурата му

– в парче готова пица е имало около един грам транс мазнини, използвани за приготвянето на тестото…

Детайлна информация за транс мазнините във всички продукти на Макдоналдс Америка можете да намерите също в Интернет на www.mcdonalds.com/app_controller.nutrition.index1.html. Там е дадена и много допълнителна информация за съдържанието на менюто в ресторантите за бърза закуска на фирмата. Например една голяма порция пържени картофки съдържа 6 грама транс мазнини, в ябълковия пай има 4.5 грама и т.н.

Нашият/ваш вестник писа още през юли миналата година за решението на Макдоналдс да преустанови продажбата на свръхголемите порции пържени картофки и обикновени безалкохолни напитки в своите над 13 000 американски ресторанта.

Макдоналдс (и всички други вериги за бързи закуски) бе атакуван от лекари, затлъстели хора и родители на дебели деца, като една от причините близо две трети от жителите на САЩ да са с наднормено тегло или със затлъстяване!

Американският кинодокументалист Морган Спърлок проведе хранителен експеримент със себе си, поглъщайки редовно най-големите порции картофки и подсладени със захар безалкохолни напитки на Макдоналдс.

33-годишният Спърлок превърна своя експеримент в стряскащ филмов документ, показващ как тежейки 69 килограма, той достига до 78 килограма след броени месеци. Излишеството на калории, мазнини и кристална захар увеличава не само теглото му, но и нивото на холестерола…

„Надявам се филмът ми за грамадните порции и лошите хранителни навици, водещи до наддаване на тегло, да повлияе на хората и да ги накара да се хранят по-здравословно,“ заяви Спърлок.

В „кока-кола и хамбургер обществата“, броят на хората с диабет тип 2 ще се увеличи с 50% през следващите 25 години. Световната сърдечна федерация обяви, че 1.1 милиарда възрастни жители на планетата и 22 милиона деца под 5-годишна възраст са затлъстели.

„Не само Макдоналдс, а цялата индустрия за бързи закуски допринася за увеличаването на талиите ни, не само в САЩ, но и почти навсякъде по света,“ заяви Саманта Хелър, старши клиничен хранителен експерт в медицинския център на Университета на Ню Йорк.

„Върху надписа на готовите храни трябва в отделна графа да се обявява съдържанието на транс мазнини“, писа вестник „Клуб Д“ още през 2002 година.

Вярното информиране на потребителите е важно, защото това ще доведе до пресмятане и до ограничаване на консумацията на мазнини – наситени и транс.

Когато опаковките на готовите хранителни продукти подло мълчат за съдържащите се в тях транс мазнини, потребителите не знаят какво количество поглъщат и обикновено прехвърлят нормата.

Производителите на пакетирани храни (месни и млечни продукти, маргарини, шоколадови изделия, бисквити, вафли, чипс, полуфабрикати и т.н.) отбелязват съдържанието на общи и на наситени мазнини. Четейки етикета върху опаковката, ние лесно и точно можем да се ориентираме.

В същото време, поради информационното затъмнение колко транс изомери на мастни киселини има в съответния продукт и в 100 грама от него, той може да ни изглежда по-здравословен, отколкото е в действителност. Прочитаме примерно, че количеството на наситени мазнини е ниско и си мислим, че сме направили добър избор.

Ако пише, че бисквитите са приготвени изцяло от растителни хидрогенирани мазнини, това ни изглежда добро. Защо? Защото виждаме успокоителния надпис „растителни“ и пропускаме да обърнем внимание на допълнението „хидрогенирани“. Посягаме към тази храна спокойни, че е здравословна.

Посочването на транс мазнините в отделна графа върху опаковката може да спасява от две до пет хиляди живота годишно, тъй като хората ще избират и консумират по-здравословни храни, смятат инициаторите на новите изисквания към етикетите в САЩ.

Производителите няма да могат да крият съдържанието на транс мазнини в храните, поставяйки благовидния надпис върху опаковката: „продуктът е приготвен изцяло от растителни мазнини“ или „продуктът е с ниско съдържание на наситени и общи мазнини“.

Транс мазнините в готовите храни водят до повишаване на „лошия“ холестерол и до сърдечносъдов риск. Колкото дневният хранителен внос на тези мазнини е по-минимален, толкова е по-добре за съдовете.

Нашите съвети:

– Яжте естествена и домашно приготвена храна! Произвежданите от човека технологични мазнини чрез транс-естерифициране са най-вредни за здравето!

– Не пържете, а печете ястията на фурна или на грил, или ги задушавайте на пара!

– Не купувайте „диабетични“ пакетирани сладкиши! Тяхното съдържание на наситени и транс мазнини, както и на калории не е по-различно от обикновените захарни изделия

– Вместо купешки сладкиши и бързи закуски, по-добре направeте домашeн десерт с намалено съдържание на наситени мазнини, захар и калории.

Да припомним правилата как той хем да е вкусен, хем да е по-здравословен:

1. Използвайте растително олио вместо масло или твърд маргарин

2. Намалете посочено в кулираната рецепта количество на мазнината с една трета и вместо сметана, използвайте изцедено кисело мляко

3. Заменете половината от финото брашно с пълнозърнесто или с овесени трици

4. За подслаждане използвайте некалоричен заместител на захарта (какъвто е Equal на прах); допълнителна сладост придават и свежите или сушени плодове (стафиди)

5. Прибавете счукани орехи

6. За ароматизиране, използвайте канела, ванилия и кора от лимон или портокал

7. Нарежете сладкиша внимателно на отделни порции. Сервирайте само по една порция на всеки член на семейството или на всеки гост и се насладете бавно на всяка хапка!

8. Добра идея е да полеете десерта или следобедната почерпка с чаша черен или зелен чай, който също можете да подсладите с Equal на прах или таблетка. Пийте чая чист, без да добавяте в него мляко!

9. Калориите, хлебните единици и мазнините, които поглъщате с порцията сладкиш трябва да бъдат включени в дневното ви меню, а не да се добавят към него! Затова, колкото по-ниско е съдържанието на калории, захар и мазнини във вашето домашно печиво или десерт, толкова по-малко ще се натоварите с една порция от него и толкова по-малко ще трябва да ограничите дневната дажба на другите храни.

Novo Nordisk