Сърдечносъдовите заболявания са сериозен проблем


vd 01/02/2005

Евтините бързи закуски, тютюнопушенето и „градският“ начин на живот причиняват милиони преждевременни смъртни случая в развиващите се страни

Затлъстяването, диабет тип 2 и сърдечносъдовите заболявания, не са вече проблем на богатите хора или на развитите икономики. Те започват да убиват все повече и повече хора в бедните страни и да зачестяват сред жителите на градските крайни квартали, обобщи доклад на световния институт към Колумбийския университет в Ню Йорк.

Данните показват, че млади хора загиват от сърдечносъдови инциденти, в най-продуктивната възраст за семейството и обществото. Загубата на работна сила на средна възраст ще се отрази на цялостната икономика на държавата, предупреждава документът.

В САЩ, всяка година 116 от 100 000 мъже на възраст от 35 до 59 години загиват от миокарден инфаркт или мозъчен инсулт. В Русия – 576 от 100 000 (пет пъти повече!) мъже на същата възраст умират от сърдечносъдова причина.

Сърдечносъдовите заболявания бяха считани за здравен проблем на застаряващото население в развитите страни. Днес, те са бич и за бедните, и за хора на по-млада възраст, смята Филип Пол-Уилсън, президент на базираната в Женева Световна сърдечна федерация, която е организация с идеална цел.

В Южна Африка, например, 41% от всичките смъртни случаи, дължащи се на сърдечносъдово заболяване, са сред хора на възраст от 35 до 64 години. В Западна Европа – 73% от смъртните случаи поради сърдечносъдова причина са при хора над 75 години.

Около 80% от всичките сърдечносъдови смъртни случаи днес са при хората с ниски или средни доходи

До момента правителствата и медицинските общности в страните с развиващи се икономики пренебрегват сериозността на товара на сърдечносъдовите заболявания. А, те са „бомба със закъснител“, която ще удари допълнително крехките им държавни бюджети, предупреждават експертите на Световната сърдечна федерация.

Ако не се започнат превантивни програми веднага, то тези страни са застрашени от глобална здравна криза поради растящия брой болни, инвалидизирани или починали в икономически продуктивна възраст хора от една страна, а от друга – поради растящите нужди от скъпи медицински грижи, лечение и социална подкрепа. Освен това, здравите и активни хора на средна възраст, които би трябвало с труда си още дълги години да попълват здравноосигурителните и социални фондове, намаляват. Логично е, че всяка една торбичка се изпразва, ако от нея се вади повече, отколкото се слага.

Novo Nordisk