ОЩЕ НЕЩО ЗА ФЛАВОНОИДИТЕ, ЧЕРВЕНОТО ВИНО И „ФРЕНСКИЯ ПАРАДОКС“


vd 01/02/2005

Французите страдат четири пъти по-рядко от миокарден инфаркт в сравнение с финландците, въпреки сходната консумация на животински мазнини в двете страни.

Французите са пословични с това, че пият чаша вино (една чаша вино = една алкохолна единица = 80 милилитра сухо вино – 12.5%) почти всеки ден с основното си хранене, тъй като за тях „храна без пиене е отрова“. Финландците традиционно се наливат с бира и водка петък и събота вечер с цел … да се напият.

Може ли разликата в броя на инфарктите да се дължи на различния културен навик на тези двете нации да пият алкохол?

Плътният рубинен цвят на червеното вино се дължи на флавоноид, наречен антоцианин. Антоцианинът е естествена съставка на люспите на червеното грозде. Съдържа се и в черните маслини, както и в плодове като ягоди, малини, череши, вишни, къпини и боровинки.

Първите флавоноиди са открити през 1936 година от унгарски изследователи. Те са разнообразна група от естествени съставки на някои растения, които регулират клетъчния растеж и функция, действат като антиоксиданти, намаляват възпалението в съдовата стена и предпазват от образуването на съдови запушалки.

Освен наситено оцветените плодове, някои зеленчуци (броколи, домати, къдраво зеле, спанак) също съдържат флавоноиди.

Жените могат да пият максимално до две алкохолни единици на ден

Мъжете могат да пият максимално до три алкохолни единици на ден

Внимание! Прекомерната консумация на алкохол повишава кръвното налягане и води до сърдечна аритмия, която може да доведе до внезапна смърт

Внимание! Хората с диабет, които се лекуват с инсулин и/или с някои видове таблетки за сваляне на кръвната глюкоза трябва да знаят, че алкохолът може да доведе до хипогликемия, тъй като потиска чернодробното производство на глюкоза. Те трябва да спазват следните правила, когато пият алкохол:

1. Никога да не пият на празен стомах. Чашата с алкохол трябва да се консумира заедно с храна, която съдържа въглехидрати

2. Да си знаят мярката и никога да не я прескачат

3. Да не пият алкохол след физическо натоварване

4. Ако са се почерпили вечерта, да измерят кръвната си глюкоза преди лягане, тъй като алкохолът може да доведе до нощна хипогликемия

5. Да приемат допълнителни въглехидрати преди лягане, например филийка пълнозърнест хляб

Хората с диабет трябва да избират питиета, които са с ниско съдържание на алкохол и захар. Не трябва да пият ликьори и сладки вина.

За да намалят алкохолното съдържание на концентратите (уиски, водка, джин) е добре да ги разреждат с лед, вода – чешмяна, минерална, газирана или с безалкохолни напитки с изкуствени подсладители („лайт варианти“).

Една алкохолна единица = едно стандартно питие = 80 милилитра (12.5%) сухо вино или 25 милилитра (40%) концентрат или 180 милилитра бира (5.5%) = 10 грама чист алкохол = 75 калории

За да се ориентирате колко е едно питие от дадена алкохолна напитка, можете да използвате следната формула:

1 алкохолна единица = милилитрите х алкохолното съдържание, отбелязано на бутилката с алкохол/1000

„Малка ракия“ или „малко уиски“, или „малка водка“, според българските стандарти (= 50 мл), съдържа две алкохолни единици. Според европейските стандарти, това са две питиета.

Стандартната чаша вино във Франция е 75 милитра = 1 алкохолна единица

В чаша от 125 милилитра, която е стандартната мярка в България, се съдържат 1.5 алкохолни единици, ако виното е 12.5% и почти две алкохолни единици, ако то е 13.7%.

Една кутийка с бира 330 мл (5.5%) съдържа почти 2 алкохолни единици, а една бутилка бира 500 мл (5.5%) – почти три алкохолни единици!

Novo Nordisk