Не купувайте „диабетични“ храни!


vd 01/02/2005

Няма никакви основания на диабетиците да бъдат препоръчвани така наречените „диабетични“ фабрични сладкарски изделия (бисквити, вафли, шоколад, шоколадови бонбони, кейкове).

В тези сладкарски изделия обикновената захар просто е заменена с фруктоза или с друг калоричен подсладител (захарен алкохол – сорбитол, ксилитол, малтитол и др.), което ги прави неподходящи за хората с наднормено тегло и затлъстяване:

– Фруктозата има равностойно на сукрозата (обикновената захар) калорийно съдържание – 4 калории в грам

– Захарните алкохоли съдържат 2.4 калории в грам, но са два пъти по-малко сладки от обикновената захар. Поради това, от тях трябва да се използва двойно по-голямо количество, отколкото сукроза, ако искаме да постигнем равностойно усещане за сладост

– „Диабетичните“ храни често имат завишено съдържание на наситени и/или на технологично хидрогенирани мазнини, което увеличава тяхната калоричност.

„Диабетичните“ сладкарски изделия не са нито „диетични“, нито „нискокалорични“, нито „здравословни“, нито „подходящи за диабетици“!

Те не се препоръчват от диабетните асоциации във Великобритания, САЩ, Канада и други развити страни и не се рекламират от техните специализирани диабетни издания.

Транс (технологично хидрогенираните растителни) мазнини, които се съдържат във фабричните сладкарски изделия, включително и в „диабетичните“ варианти, в чипса, в твърдите маргарини и полуфабрикатите, не са по-подходящ избор от наситените (животинските) мазнини.

Въпреки че транс мазнините са от растителен произход, тяхната молекула се насища технологично с допълнителни водородни атоми, за да се удължи срокът на годност на приготвяните с тях храни.

Колкото хранителният внос на транс мазнини е по-минимален, толкова по-добре за съдовете.

По правило, „диабетичните“ продукти са по-скъпи. Купуващите ги плащат повече, за да се хранят нездравословно.