КРИС ФРИМАН: „АЗ СЪМ СВОБОДЕН ЧОВЕК!“


vd 01/02/2005

Ски-бегач, от световна класа, на интензифицирано инсулиново лечение, се готви за медал от шампионата на планетата

Американцът Крис Фриман стана първия диабетик на интензифициран инсулинов режим (шест инжекции дневно!), спечелил четвърто място на Световния шампионат по северни дисциплини в Италия миналата година. И сега се готви за медал (!) на първенството на планетата, в края на февруари в Германия.

Пробягал със ските разстояние от 15 километра, Крис Фримен се размина с бронзовия медал само за две секунди…

„Въпреки диабета и шесткратния инсулин дневно, аз съм свободен човек“ – използва удачна игра на думи Крис (фамилното му име Freeman на английски език означава „свободен човек“)…

Крис подкарал ски на двегодишна възраст и на пет години вече се е състезавал в родния си Ню Хемпшир, САЩ. Преди четири години той е диагностициран с диабет тип 1, но за месеци успява да постави заболяването под пълен контрол с шест инжекции инсулин дневно. Още през 2001 г. Крис успя да се класира за участие в световния шампионат във Финландия.

„Ще направя ски-бягането популярно и у нас“, е мечтата на младия спортист. Той изрази съжаление, че тъй като тази спортна дисциплина не е популярна в САЩ, то телевизията не излъчва директни репортажи и неговите родители не могат да видят на живо постижението на сина си.

„Американците обичат да печелят и затова всяка победа в даден спорт печели нови привърженици. Това означава, че в бъдеще може би и ние ще станем домакини на световно първенство по ски-бягане. Сега сме в по-неизгодна позиция от европейските състезатели, защото трябва да се преборим с времевата разлика, пристигайки от Америка“, коментира Крис.

Той премълча за своите допълнителни трудности в сравнение със съотборниците си. За разлика от хората без диабет, Крис трябва да нагажда инсулина си към часовата разлика, когато се състезава в Европа . Освен това, преди състезание или тренировка той трябва прецизно да планира колко инсулин да си постави и колко въглехидрати да поеме, за да има достатъчно енергия (гориво) да пробяга със ските десетки километри.

„Обикновено си поставям между три и пет инжекции с Хумалог преди ядене и една доза NPH преди лягане всеки ден. Внимателен съм с диетата си, но не съм прекалено стриктен – винаги нагаждам инсулиновата си доза преди ядене, така че се храня като всеки друг. Освен това знам много добре какво е съдържанието на отделните храни (калории, въглехидрати, протеини…)“, заявява Крис.

Тренирам като всички други в отбора и никога не съм имал никакви проблеми с диабета. Отне ми няколко месеца да свикна, но сега моят хемоглобин A1c (показател за дългосрочния контрол на диабета) е като на съотборниците ми без захарна болест“.