КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/02/2005

През последния месец на старата 2004 г. блокираната ни за няколко дни столица бе домакин на наистина голямо събитие – 12-ата годишна министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Русия остана изолирана в организацията заради Украйна, Грузия и Молдова, а заедно с Беларус провалиха приемането на заключителна декларация, обявявайки се против включването в нея на текст за ситуацията в Украйна. За първи път от разрива около Ирак насам ЕС и САЩ говореха в един глас – очевидно основните ценности на Запада, които в моменти на разрив могат да останат на заден план, в крайна сметка предопределят обща политика в защита на свободния избор и демократичните процедури.

Невъобразим шум, но и обществена дискусия предизвикаха критиките на американския посланик Джеймс Пардю към прокуратурата, отразяващи официалната американска позиция, изказани пред повече от 1000 съдии и гости на Първата национална конференция на съдиите у нас. Главният прокурор Никола Филчев напусна залата още при обявяването на името на посланик Пардю, който заяви, че действията на прокуратурата в България обръщат правосъдието с краката нагоре и ни връщат към най-тъмните времена на потисничеството. И допълни, че като външен наблюдател не може да си затвори очите за факта, че правомощията на прокуратурата често се използват за чисто политически цели, за заплашване на пресата или тези, които разобличават корупцията…

След 70 часа редовни и извънредни заседания в продължение на шест дни, белязани със скандали, процедурни трикове и предизборна риторика, най-сетне депутатите приеха бюджета ни за 2005 г. Според опозицията той крие финансови мини, запазва статуквото и няма да придвижи реформите. За управляващите обаче той е „обърнат към предизвикателствата пред страната на прага на членството в ЕС“.

Истински коледен подарък бе решението на лидерите на 25-те държави членки на ЕС в Брюксел България и Румъния да подпишат договора за присъединяване към съюза на 25 април 2005 г. Документът обаче е придружен от предпазна клауза, която позволява на ЕС да отложи членството на всяка от двете страни с година, ако прецени, че към 1 януари 2007 г. тя няма да е в състояние да изпълни задълженията на еврочленството.

Посрещнахме новата 2005 г. потресени от чудовищния трус и гигантските цунами, които пометоха Южна Азия. Месец след опустошителното бедствие жертвите достигнаха 300 000 души. Опозиционният лидер Бъсеску спечели президентската надпревара в Румъния. В Украйна победи оранжевата революция – за президент при прегласуването на изборите бе избран прозападно настроеният Юшченко, чийто първи думи след успеха бяха: „От 14 години сме независими, сега вече сме свободни. Хората доказаха силата си, като се противопоставиха на най-циничния режим в Източна Европа“… Българският президент Първанов пък насрочи предстоящите парламентарни избори на 25 юни т.г.

Михаил МИХАЙЛОВ