Канелата е с инсулин- подобни ефекти при хората с диабет тип 2


vd 01/02/2005

Изолирана от канелата молекула има инсулин-подобно действие и може да помогне на хората с диабет тип 2 да регулират нивата на кръвната глюкоза, инсулина, холестерола и триглицеридите, съобщи през февруари фирма ФитоМедикъл Текнолъджи.

Малко проучване при диабетици тип 2 е показало, че канелата намалява статистически достоверно нивата на глюкозата и мазнините в кръвта.

Въпреки че причината за появата на диабет тип 2 не е напълно уточнена, смята се, че диетата играе ключова роля в профилактиката и лечението на това заболяване. Консумацията на рафинирани въглехидрати и подсладени със захар безалкохолни напитки се свързва с повишен риск от затлъстяване и развитие на нарушения в глюкозната обмяна.

Употребата на един грам (четвърт чаена лъжичка) два пъти дневно от най-популярната подправка на планетата – канелата – намалява:

– кръвната глюкоза със средно 18% до 29%

– триглицеридите (мастни киселини в кръвта, които се повишават при лош контрол на кръвната глюкоза, прекомерна консумация на алкохол и на животински мазнини) – с 23% до 30%

– „лошия“ холестерол (холестеролът, който се отлага в стената на съдовете и води до образуването на атеросклеротични плаки) – със 7% до 27%

– общия холестерол – с 12% до 26%, без значими промени в нивото на „добрия“ холестерол (холестеролът, който се отнема от плаките и се пренася в черния дроб за разграждане)

Данните от това проучване, публикувани в списанието на Американската диабетна асоциация за лекари Diabetes Care, показаха, че благоприятните ефекти на канелата се запазват най-малко 20 дни след спиране на нейната консумация.

ФитоМедъкъл е успяла да синтезира активни компоненти, сходни с тези в канелата, и ще изпробва тяхното действие върху клетъчни култури и експериментални (животински) модели на диабет тип 2. Новосъздадените молекули след това ще бъдат тествани и при хора.

А докато чакаме появата на антидиабетни таблетки на базата на канелата, можем да използваме четвърт чаена лъжичка от естествената подправка за придаване на вкус и аромат на различни домашни печива, десерти и напитки (сутляш, щрудел, тиквеник, меденки, капучино, ошав и т.н.). Изглежда, че нейните ефекти върху обмяната са благоприятни.

Novo Nordisk