ГЛОБИ ЗА НЕХАЙСТВО КЪМ ЗДРАВЕТО


vd 01/02/2005

От тази година профилактичните прегледи стават задължителни за всички здравноосигурени българи. За пропуснат преглед при личния лекар, който се полага веднъж годишно, глобата ще бъде до 100 лева.

Причината за въвеждането на солените глоби, според депутати, изказали се по време на приемането на текстовете на Закона за здравето, който е вече в сила, е в небрежността на българина към здравето му.

Мотивите им са, че финансовите санкции ще стимулират хората да ходят на лекар профилактично, вместо само когато вече са болни и когато здравната каса прави повече разходи за лечението им.

Подобна логика беше подкрепена и от председателя на здравната комисия в парламента д-р Атанас Щерев, който дори предложи за небрежните към профилактиката да има по-висока здравна вноска.

Глоби ще има и за родителите, които пропуснат да заведат децата си на задължителна ваксинация или на преглед. Специалистите призовават поне бременните жени да проявят повече отговорност към здравето си.

Според кардиолозите, препоръчително е всяка бъдеща майка, освен обичайните консултации за бременни, да направи и ехокардиография на сърцето на бебето.

Всяка година поне 5000 деца с различни сърдечни увреждания минават през консултативния кабинет на Националната кардиологична болница в столицата. Много от тях са с вродени аномалии на сърцето, които биха могли да се открият още след 18-ата седмица на плода, ако бременната се прегледа с ехокардиограф.

Novo Nordisk