КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/12/2004

През последните два есенни месеца – октомври и ноември, бяхме буквално затрупани от самохвалството на жълтите депутати и тяхното правителство, особено в контролираните от тях печатни и електронни медии, чието поведение днес напомня края на Живковата епоха, когато между официалния и реалния свят се разтвори истинска пропаст.

То не бяха хвалби за направени чешми в това или онова село (оказа се с парите на данъкоплатците!), за това колко хубаво ще му бъде на българина, ако премиерът-цар получи втори мандат и всичко, което можете да си помислите в този дух. В същото време, данните от изследване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот, сочат, че жизненото ниво у нас е под европейското дъно, че качеството на живота в България е на най-ниско равнище в сравнение не само с Европейския съюз, но и с другите две държави-кандидатки Румъния и Турция.

Затова на 18-ти ноември се състоя едночасова ефективна предупредителна национална стачка с участието на работници и служители от всички браншове и отрасли, а седмица преди това – на 10 ноември и протестен митинг, провокиран от стремежа на определени среди в правителството и някои работодатели да отнемат отдавна извоювани права на работниците и служителите.

И сякаш никой не се замисля, че външният ни дълг се е увеличил с 1.604 милиарда евро през деветте месеца на тази година по данни на БНБ. И че преизпълнението на държавния бюджет е над милиард лева, а не достигат 20 милиона за болниците, което само потвърждава общото мнение, че за правителството и за управляващото мнозинство здравеопазването не е приоритет и за следващата година.

Ще се запомни и изказването на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, че е такъв само на онези, които са гласували за него и че който не е съгласен с него, да си промени чипа! Безцеремонно пренебрегване на конституцията и гаф, който не може да се заличи само с извинение.

Парламентът забрани партиите „с един файтон хора“, като гласува съдът да регистрира само политически формации с минимум 5000 члена. Седма българска жертва дадохме в Кербала – загина старши сержант Пашов. Оредя и клубът на неудобните свидетели – осмо поред поръчково убийство от началото само на тази година отне живота на Димитрий Минев – Руснака, знакова фигура на сенчестия бизнес у нас.

На пищна церемония на Капитолийския хълм в Рим лидерите на ЕС подписаха първата Европейска конституция. За разочарование на мнозина у нас президентът на САЩ Джордж Буш бе преизбран на поста за втори мандат. След двуседмична агония почина дългогодишният лидер на палестинската борба за независимост Ясер Арафат – терористът с Нобелова награда.

Украйна направи смел и почти успешен опит да се откъсне от руското попечителство. Ще тръгне ли тази огромна страна по пътя на демокрацията или „доброволно“ ще се отдаде на Русия ще стане ясно след новите избори на 26 декември.

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk