Голямата талия предсказва опасност от сърдечни заболявания


vd 01/12/2004

Най-добрият „научен“ инструмент за предсказване на риска от сърдечни заболявания може да се окаже обикновеният шивашки метър… Според проучвания, представени на среща на Американската сърдечна асоциация, голямата обиколка на талията, измерена с шивашки метър, гарантира инфаркт или сериозни здравни проблеми със сърцето.

Затлъстяването е сериозен фактор за сърдечносъдовите заболявания, но точното разпределение на тлъстините върху тялото е което определя най-точно риска. Хора с тяло във формата на „ябълка“, с тлъстини около талията (централно затлъстяване, „бирен корем“) са с много по-голям здравен риск от тези, които имат фигура като „круша“, с тлъстини около бедрата и ханша.

Обиколка на талията 102 см за мъжете и 88 см за жените е вододела, след който рискът от сърдечносъдови инциденти чувствително се увеличава

Американски лекари от Минесота са проучили 2000 души на възраст над 45 години, измервайки обиколките на талията, врата, индекса на телесната им маса – ИТМ (Body mass index – BMI) и кожната гънка в областта на ръцете и талията. Данните показват, че тези с коремни тлъстини (талии с големи обиколки) са имали много лоши показатели за сърдечна функция.

ИТМ е съотношение между височината и теглото на даден човек, което се използва, за да се определи дали той има наднормено тегло и затлъстяване.

Мъжете с „бирени кореми“ имат много по-голям риск да умрат внезапно от миокарден инфаркт, е установил и екип от Франция, проучил 7000 френски полицаи за 17-годишен период и данните за техните обиколки на талията и ИТМ. Колкото обиколката на талията е по-голяма, толкова рискът от внезапна смърт поради сърдечносъдова причина расте, показват данните. Хората с по-висок ИМТ не са по-застрашени от останалите, освен ако нямат големи обиколки на талиите.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт в света и в България. Тютюнопушенето продължава да бъде водеща причина за тях, но затлъстяването в областта на корема бързо се изравнява по значимост…

Novo Nordisk