Чесънът е добър за сладките хора


vd 01/12/2004

Британски молекулярни биолози ще изследват възможностите на чесновия лук да предпазва очите, бъбреците, съдовете и кожата на диабетиците от състаряващите ефекти на високата кръвна глюкоза. В това проучване ще участват 70 души с диабет тип 2. Учените смятат, че предполагаемият защитен ефект на чесъна се дължи на неговата съставка, наречена s-алил цистеин.

Лабораторни опити показаха по-рано, че течният екстракт от стар чесън може да блокира гликирането на протеините (свързването им с глюкозата, при което се образуват трайни химически съединения). Тези съединения причиняват типичното увреждане на клетките и тъканите на хората с висока кръвна глюкоза.

Друг екип британски изследователи установиха, че извлечен от чесъна фитонцид може да убива различни бактерии и дори да потиска растежа на бактерии от типа стафилококи, които са резистентни на действието на антибиотиотика метицилин. Тези стафилолоки са най-честите причинители на тежки вътреболнични гнойни инфекции.

Чесънът намалява нивото на кръвната глюкоза. Това се дължи на две негови естествени съставки (флавоноиди) – алил пропил дисулфид и диалил дисулфиден окис (оксид), известен с името алицин.

Опити с животни показаха, че двете растителни вещества намаляват производството на глюкоза от черния дроб и свързаното с това повишаване на кръвната глюкоза на гладно. Освен това, чесновите флавоноиди намаляват „лошия“ холестерол и триглицеридите, понижават кръвното налягане и потискат агрегацията на тромбоцитите, водеща до образуването на съдови запушалки.

Използвайте скилидка чесън, за да подправите различни ястия и салати. Този зеленчук има антиоксиданти, антиатерогенни и антибиотични свойства, както и благоприятни ефекти върху обмяната на глюкозата и процесите на храносмилането. Той има място в профилактиката на сърдечносъдовите заболявания, а вероятно и на диабетните съдови усложнения.

Чесънът (Allium satium) произлиза от средна Азия, но точната му родина е неизвестна. Съдържа белтъчини, въглехидрати, минерални соли, каротин, витамини (С, В1, В2 и др.), никотинова киселина, етерични масла и антибиотични съставки – фитонциди (алицин, гарлицин), глюкозида алаин, багрилни, дъбилни и летливи вещества и др.

Стимулира продукцията на стомашен сок, панкреасен сок и ферменти, необходими за правилното храносмилане.

В националната ни кухня се употребява целогодишно при приготвянето на ястия от леща, зелен фасул и спанак, кьопоолу, таратор, задушено или желирано месо, зелена салата и „Снежанка“, сосове, туршии и маринати, на които придава специфичен аромат и пикантен вкус.

На съдържащите се в чесъна антибиотични съставки се дължат консервиращите му свойства. Той е полезен и като прибавка към кисело мляко.

Novo Nordisk