Червеното месо и кренвиршите увеличават риска от диабет тип 2


vd 01/12/2004

Редовната консумация на червени меса и на преработени месни продукти като кренвирши, бекон и салами може да увеличи риска от диабет тип 2 при жените, съобщава в ноемврийския си брой авторитетното американско научно медицинско списание Archives of Internal Medicine, цитирайки резултатите от 14-годишно проучване.

Не само обработеното месо, но и цялата така наречена „диета на западната цивилизация“, която включва сладкиши и бонбони, пържени картофи, бял хляб и рафинирани тестени изделия, увеличава риска от захарна болест с почти 50%!

Рафинираните тестени и захарни изделия имат висок гликемичен индекс – те причиняват бързо и рязко повишаване на кръвната глюкоза след нахранване, което води до по-големи нужди от свободен инсулин и това натоварва инсулин-произвеждащите клетки на панкреаса.

Според един от авторите на проучването, д-р Тереза Фунг, цитирана от Ройтерс, хората, които искат да се предпазят от диабет тип 2 трябва да ядат „колкото се може по-малко фабрични месни продукти и много, много малко червено месо“.

Проучването показа, че редовното сервиране на червено месо един път дневно в продължение на 14 години увеличава риска от диабет с 26%. Когато към него се добави и консумацията на обработено месо веднъж дневно, шансовете от развитие на захарна болест се увеличават с 40%.

Проблемът е в субстанции, които се образуват при термичната обработка на месата, за които се предполага, че провокират появата на диабет. Учените предупреждават, че консервираната и фабрично обработена храна, типична за повечето европейски страни и САЩ, е сериозен рисков фактор.

Проучването е наблюдавало около 70 000 жени на възраст от 38 до 63 години без захарна болест в продължение на 14 години. Почти 2700 от тях са развили диабет тип 2. В същото време при жените, които консумирали предимно риба, пилешко и пуешко месо, много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и варива (боб, леща и грах), рискът от диабет е бил много по-малък от очаквания за възрастта.

Въпреки че затлъстяването в областта на корема е най-важния рисков фактор за развитието на диабет тип 2, има доказателства, че някои храни и „западни“ хранителни навици увеличават 1.5 пъти опасността от появата на захарна болест.

Консуматорите на предимно бял хляб (два-три пъти дневно) имат с 30% по-висок риск да развият диабет тип 2 от тези, които предпочитат пълнозърнестите варианти.

Хората са програмирани да оцеляват в условия на недохранване и интензивно физическо натоварване. Храните с които те са привикнали са: плодове и зеленчуци, риба, ядки, зърна и малко нетлъсто месо. Днес обаче ние се храним обилно с рафинирани тестени и висококалорични месни изделия, които купуваме от супермаркетите. Естествено тялото ни страда, тъй като не е свикнало с понички, чипс, напитки със захар, бял хляб, салами, шоколадови изделия… и се разболява от болестите на западната цивилизация.

Novo Nordisk