Силата на безсилието на бащата


vd 01/11/2004

Американецът Роберт Клайн от Калифорния е натрупал милиони долари от успешен бизнес с недвижими имоти и е считан за мощен строителен предприемач в най-богатия щат на САЩ. Но, както сам той споделя, се чувства безсилен да помогне на сина си Джордан, който е на 14 години и е с диабет тип 1.

„Джордан измерва всеки ден какво яде, но няколко пъти в годината сметките му не са правилни и той се озовава в болницата. Знам, че в момента не мога да платя, за да го излекувам, но трябва да инвестираме пари сега, за да победим тази болест в бъдеще“, заявява бащата и не хвърля думите си на вятъра, а продава сгради и инвестира два милиона долара в кампания, подкрепяща създаването на $3 милиарден фонд за изследванията на стволовите клетки.

Роберт получи подкрепата на холивудските звезди Брад Пит и Майкъл Фокс и знае, че може да разчита и на помощта на още една филмова легенда – губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер.

Но най-важната подкрепа дойде в началото на ноември, когато гласоподавателите в Калифорния одобриха инвестирането на $3 милиарда през следващите 10 години в Калифорнияски институт за регенеративна медицина (California Institute for Regenerative Medicine), което ще превърне най-богатия американски щат в световен център на генетиката.

Първите резултати от тези огромни инвестиции се очакват след две до пет години, като лечението на диабета е едно от основните направления на проучванията. А Роберт Клайн, който вече отделя повече време за да подкрепя научни изследвания в областта на медицината, отколкото за любимия си бизнес, е все още оптимист, че неговият син ще може да се възползва от тези открития.

Какво е стволова клетка? Клетка-родоначалник, която не е диференцирана да изпълнява специфична функция в тялото, но която може да се превръща в клетки от всяка една тъкан – например в нервни клетки или в инсулин-произвеждащи клетки на панкреаса, в чернодробни, мускулни, сърдечни и т.н. клетки.

Откъде призлизат стволовите клетки? Има различни източници, като например пъпната връв или костния мозък.

Добър източник на стволови клетки са и зародишите (ембрионите). За тази цел, трябва да се създават ембриони в лабораторни условия, които след това да се разрушават, за да се използват като източници на стволови клетки, които в присъствието на растежни фактори могат да се превръщат в зрели клетки на различни човешки тъкани. Тези тъкани могат след това да бъдат присаждани и да се използват за лечение на заболявания, при които въпросните тъкани са разрушени или не функционират.

Ембрионалните стволови клетки все още не се използват за излекуване на заболявания при хората. Но, надеждата е, че в бъдеще те ще се превърнат в източници на тъкани, които ще могат да лекуват болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, травматична парализа на гръбначния стълб, диабет тип 1 и много други заболявания.

Novo Nordisk