СЪБРАХА ПАЦИЕНТИ, ЛЕКАРИ И ЖУРНАЛИСТИ


vd 01/11/2004

Под надслов „Хората с добро сърце“ представителите за България на фармацевтичната компания Санофи-Авентис организираха тържество в зала „Мати“ на НДК. Идеята събра заедно ендокринолози, пациенти и журналисти, които да обединят усилията си в превенцията на диабета и подобряване на здравето на болните. Но и да напомни за социалната значимост на това заболяване, от което страда 7% от населението на планетата, или 194 милиона души, като се очаква в следващите 25 години те да се увеличат двойно.

Организаторите бяха поканили и децата от Оздравителното училище „Никола Вапцаров“ във Вършец, които вече няколко години поред прекарват лятната си ваканция на планина или на море, спонсорирани от Санофи-Авентис.

С богата концертна програма и викторини организаторите създадоха неповторима атмосфера. Коментираше се не само болестта, но и как тя да се преодолява: като познание за начина на живот, диета, физическа активност. Всичко в името на това страдащите от диабет да се научат да живеят нормално и пълноценно, а околните да се отнасят към тях като към здрави хора, приемани и разбирани от обществото.

„Събрали сме се, за да бъдем заедно, защото само когато усилията са обединени може да има резултат в борбата с диабета“, сподели представителката на фармацевтичната фирма у нас Евгения Караджова. Всички останаха с убеждението, че ако фирмите, лекарите, пациентите и журналистите обединят трайно усилията си, а не само по време на кампании, мрачната прогноза за диабетната пандемия би могла и да не се сбъдне.

Novo Nordisk