„Борете се със затлъстяването, за да избегнете диабета!“


vd 01/11/2004

Международната диабетна федерация и Световната здравна организация посветиха 14 ноември 2004 година на борбата със затлъстяването, за да се избегне свързаното с него нарушение в обмяната, водещо до появата на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания

Диабет тип 2 (наричан по-рано „неинсулинозависим“, „старчески“ или „тлъст“ диабет) е състояние, при което тялото не може да използва ефективно собствения антидиабетен хормон.

Както генетични, така и фактори на околната среда са причина за появата на заболяването.

Рисковите фактори за диабет тип 2 са:

– наднормено тегло и затлъстяване

– липса на двигателна активност

– висок внос на мазнини и калории и нисък внос на фибри с храната

– семейна история за заболяването (генетична предразположеност)

– напредване на възрастта

– ниско тегло на бебетата при раждане (храненето на плода по време на вътреутробното му развитие може да засегне обмяната по-късно през живота)

Извън възрастта и генетичната предразположеност, останалите рискови фактори за диабет тип 2 са изменяеми. Колкото повече рискови фактори има даден човек едновременно, толкова по-голяма е вероятността му да заболее.

Когато тялото не използва ефективно произвеждания от панкреаса (задстомашната жлеза) инсулин, то не може да усвоява глюкозата от храната и тя се натрупва в кръвта.

Инсулинът е ключът, който отваря вратата на клетките, за да постъпва глюкозата в тях. За целта, инсулинът трябва „да пасне“ на инсулиновите рецептори на клетките, подобно на ключ към ключалка.

Хората, които развиват диабет тип 2, имат дефектни инсулинови рецептори (дефектни ключалки). При тях инсулинът не действа ефективно – състоянието се нарича инсулинова резистентност (нечувствителност).

Инсулиновата резистентност възниква и прогресира години преди появата на захарната болест. Въпреки че се дължи на генетична предразположеност, тя се засилва при наличието на затлъстяване и заседнал начин на живот.

Колкото повече вътрекоремни и вътремускулни тлъстини е натрупал един човек и колкото по-обездвижен е във всекидневието си, толкова неговото тяло става по-резистентно (по-лениво) на действието на инсулина

В най-ранните стадии на обменното нарушение, панкреасът се опитва да преодолее проблема като произвежда повече инсулин от обичайното. Постепенно обаче той се изтощава от допълнителното натоварване – възниква преддиабетното състояние, наречено „нарушен глюкозен толеранс“. При това състояние, нивото на кръвната глюкоза е по-високо от нормалното само след нахранване (след обременяване с глюкоза). На гладно стойностите се запазват в обичайните за здравите хора граници.

Ако на този преддиабетен етап не се вземат мерки за загуба на тегло и увеличаване на физическата активност, то инсулин-произвеждащите клетки в панкреаса се претоварват и поради това се изтощават – все повече от тях губят възможностите си да произвеждат достатъчно инсулин, който да преодолее инсулиновата резистентност. Затова, при 70% от хората с нарушен глюкозен толеранс се изявява диабет тип 2.

Освен диагностицираните 194 милиона диабетици, днес в света има около 314 милиона (5.2% от населението) хора с нарушен глюкозен толеранс, които евентуално също ще развият захарна болест.

Промяната в нездравословното хранене (намаляване на вноса на мазнини, калории и добавена захар за сметка на увеличената консумация на плодове и зеленчуци, които са източник на фибри) и редовната физическа активност могат да спрат прогресията на нарушението в обмяната при 60% от случаите.

Честота на диабет тип 2, като на всяко дегенеративно заболяване, расте с напредване на възрастта. Въпреки това, все повече хора се разболяват на по-млада възраст, от тип 2 дори започват да страдат деца и юноши.

За периода 1980-1995 година в Япония броят на децата с диабет в училищна възраст се удвоил – проблем, който не е локален, а световна тенденция. В някои развити държави децата с диабет тип 2 стават повече от тези с диабет тип 1.

Колкото по-рано през живота си един човек развие диабет (например в детска или в юношеска възраст), толкова повече години живее със заболяването, което неминуемо е свързано с по-голям финансов товар за здравните бюджети и за обществото като цяло. Освен това, по-голямата давност на обменното нарушение увеличава и вероятността от появата на хронични усложнения, свързани с диабета (сърдечносъдови заболявания и усложнения на очите, нервите и бъбреците).

Затлъстяването не е само козметичен ефект – то е многофакторно заболяване, представляващо натрупването на прекомерни телесни тлъстини, които увреждат здравето

Здравни рискове, свързани със затлъстяването:

– Високо кръвно налягане

– Инсулинова резистентност

– Диабет тип 2

– Атеросклероза

– Сърдечен инцидент

– Инсулт

– Образуване на жлъчни камъни

– Рак

– Артроза

Колкото един човек е по-затлъстял, толкова неговият риск да развие посочените заболявания се увеличава.

Наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в най-честото хранително нарушение при децата и младите хора не само в САЩ, но и в много други държави, бързо усвояващи „западния стил“ на живот

Храненето в цял свят се променя – вместо естествени съставки като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, днешните хора консумират храни, които са с високо съдържание на калории, мазнини (от животински източници или технологично хидрогенирани) и рафинирани въглехидрати (добавена кристална захар).

На фона на „кока-кола хамбургеризирането“, всички се движим по-малко – возим се в коли, автобуси и асансьори, седим пред компютъра и телевизора… Това разминаване между внос и разход на енергия води до натрупването на излишни телесни тлъстини.

Днес, 61% от хората в САЩ (на възраст 20-74 години) са с наднормено тегло или с затлъстяване. Сред юношите и младежите (12-19 години), дебелите са се утроили през последните 20 години.

На стария континент, най-много дебели има в страните от югоизточна Европа (Югославия, Гърция, Румъния, България).

В западна Европа най-затлъстели са британците, догонват ги финландците и германците, по-тънки са французите, италианците, норвежците и унгарците, като най-елегантни са швейцарците.

През последните 20 години в Европа най-драматично са наддали на тегло британците. Ако тази тенденция се запази, то през 2025 година броят на дебелите хора на острова ще се удвои, в сравнение с 2000 година, и 40% от населението ще е затлъстяло.

Наднорменото тегло и затлъстяванвето може да засегне 30-35% от хората под 30-годишна възраст в редица развити страни. Поради това, изявата на диабет тип 2 на по-млада възраст ще се увеличи и това е сериозен обществен здравен проблем.

Обиколка на талията над 102 сантиметра при мъжете и над 88 сантиметра при жените означава коремно затлъстяване („бирен корем“, форма на тялото „тип ябълка“)

Хората с коремно затлъстяване имат най-висок риск да развият диабет тип 2 и останалите, свързани с излишъка на телесни тлъстини, заболявания.

Диабет тип 2 и затлъстяването на младите

Причини за тревожното увеличаване на детското затлъстяване:

– Прехранване с висококалорични и високомаслени храни, които са бедни на фибри

– Нездравословни хранителни навици:

–безразборна употреба на захарни безалкохолни напитки, шоколадови, сладкарски и рафинирани тестени изделия, чипс, извънредни закуски във веригите за бързо хранене, консумация на храна (пуканки, чипс, бонбони и т.н.) пред телевизора

–намален прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и мляко

– Недостатъчна физическа активност в училище и в свободното време (увеличено време за игри на компютър или гледане на телевизия)

Затлъстяването по време на детството и юношеството и прогресивното наддаване на тегло над 18-годишна възраст увеличават риска от появата на диабет тип 2

Обратно:

При хората, които са с наднормено тегло или със затлъстяване – загубата само на 5-10% от теглото им чрез здравословно хранене и редовно ходене по половин час всеки ден може да намали риска от появата на диабет тип 2 с цели 58%!