30 МИНУТИ ХОДЕНЕ ВСЕКИ ДЕН НАМАЛЯВАТ РИСКА


vd 01/11/2004

Тазгодишният световен ден на диабета за първи път не бе отбелязан със станалото вече традиционо събиране в столицата на председателите на диабетните дружества и асоциации в страната. Причината, за съжаление неприятна, бе постъпването на председателя на Българска асоциация „Диабет“ Никола Варадинов в болница. В клуба на диабетика обаче, където вече от няколко години редовно се хранят всеки обед социално слаби диабетици, спазиха правилото на този ден да имат специално меню и да получат подаръци.

На 14 ноември 2004 година обаче Световната диабетна фондация и представителството за България на фармацевтичната компания Ново Нордиск организираха акция за масово 30-минутно ходене пеша. В нея се включиха стотици хора – в Южния парк на столицата, във Варна, Пловдив, Плевен, Силистра.

Фармацевтичната компания Санофи-Авентис пък събра на тържество в НДК пациенти, лекари и журналисти.

Тази година на 14 ноември България и още 50 страни в света се опитаха да поставят рекорд на Гинес за най-масово ходене пеша. Инициаторите у нас бяха Световната диабетна фондация и представителството за България на световния лидер в производството на инсулин датската фармацевтична компания Ново Нордиск. По старателно маркирания маршрут в Южния парк в столицата в намръщения сив и студен дъждовен ден се впуснаха няколко стотици деца, млади и възрастни хора с твърдото убеждение, че наистина 30 минути ходене всеки ден намаляват риска от захарен диабет и могат да подобрят живота им. Вече убедени от посланието, че захарният диабет е световен проблем и може да засегне всеки. Дори и теб…

Световният „ходотрон“ се изрази в 30-минутно ходене пеша в десетки страни от целия свят. Уникално е чувството за партньорство и солидарност, което надхвърля граници, часови пояси, различни култури, религии и организации. Чувството на обикновените хора, готови да помагат на себе си и на другите и да противодействат на диабета с редовно движение и подходящо хранене.

Сред официалните гости на необикновеното събитие бяха посланика на Кралство Дания Свен Бойе Мадсен, националният консултант по ендокринология доц. д-р Анна-Мария Борисова, водещи специалисти в областта на диабета. А сред участниците видяхме и двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева.

Още при регистрирането си всеки получи чудесна зимна шапка и красив балон, а накрая в разиграната томбола мнозина спечелиха апарат „Танита“ за измерване процента на мастната тъкан в тялото, глюкомери, тениски…

Видяхме много усмихнати лица този ден.

ВЪВ ВАРНА в „ходотрона“ се включиха малчугани от местната Детска диабетна асоциация. Те ходиха 30 минути, тръгвайки от входа на Морската градина с финал комплекс „Атриум“, където имаше тържество. Представител на Ново Нордиск подари на децата красиви шапки, балони, лакомства. Захарният диабет в детската възраст пък бе темата, по която говори председателката на асоциацията проф. д-р Валентина Цанева. Тя акцентира върху историята, лечението и перспективите в терапията на заболяването. Детската диабетна асоциация в морската ни столица обединява около 200 деца.

СИЛИСТРА бе сред седемте български града, чиито граждани участваха в световния „ходотрон“ за подобряване на рекорда на Гинес. Тази първа по рода си проява се състоя в местния дунавски парк.

В инициативата на Световната диабетна фондация и на Ново Нордиск участваха още жители от Пловдив – край гребния канал, от Плевен – в местността Кайлъка, от Стара Загора и Русе.

В инициативата „Глобално ходене“ участваха над 35 000 души от седем континента. Повече от 500 информации за събитието можете да прочетете в Интернет на www.globalwalk.info.

Novo Nordisk