С диабет от 62 години, вече навършил 86 и още обикаля света


vd 01/10/2004

Приятелите му го наричат Пътешественика. Ози Робертс, който неотдавна навърши 86, е с диабет тип 1 от 62 години (шегува се, че още по-страшно е, че е женен от 63 години…), пътувал е с жена си Рут във всичките седем континента и е кръстосал повечето от моретата на планетата.

Любимият им начин на пътуване е и най-популярният в Северна Америка – с каравана. На четири колела, неразделната двойка е били във всичките 50 американски щати и във всяка от провинциите на Канада, както и в 19 други държави в Латинска Америка. По време на пресичането на Гватемала през 1979 година, повечето мостове са били взривени при поредния опит за преврат и Робертс карали направо през реките.

Ози и Рут са яли палмата Саго с племе, живеещо като в каменната ера в Нова Гвинея, спали са в Монголска юрта, оцелели след самолетна катастрофа на остров Яп в Микронезия, където местните все още използват каменни пари…

И още… Били са във въздуха с почти всички възможни летателни апарати – с балон, напълнен с топъл въздух в Африка, с кораб на въздушна възглавница над Ламанш, с много старите самолети DC3, които все още се използват в Африка, с повечето модели малки самолети…

Преди две години двамата приключиха поредното си околосветско пътуване, а миналата година бяха за повече от месец в Ботсвана и на Брега на скелетите в Намибия с малък самолет, като там дори спасиха двойка – корабокрушенци.

Ози измерва кръвната си глюкоза по 14 пъти на ден: „Само постоянният и изключително стриктен контрол ми помогна да живея пълноценно и до днес да съм без каквито и да било усложнения от диабета“, заявява той.

„Когато ми откриха диабета, ми слагаха по една инжекция инсулин на ден със стъклена спринцовка, която изварявахме. Измервах захарта в урината си, като я варях с разтвора на Бенедикт и след това сравнявах цвета със цветна таблица – не беше приятна процедура. Когато се появиха тест-лентичките това беше сензация за нас. Младите просто не знаят колко лесно живеят диабетиците днес с глюкомерите. Използвал съм всички видове инсулин, които се появяваха на пазара, а от 18 години съм на инсулинова помпа“.

Съветите на Ози към събратята по съдба:

Контрол, контрол и отново контрол. Измервайте често кръвната си глюкоза. И разберете, че с диабета може да се живее дълго и без особени проблеми.

Novo Nordisk