НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ГРИПА


vd 01/10/2004

Официалното откриване на Националната кампания за профилактика на грипа, организирана от здравното министерство за първи път у нас, е позитивен знак и доказателство, че в България вече има политика и стратегия, която е насочена към предпазване на населението от грипа и неговите тежки последици, заяви доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Противогрипните ваксини да не се заплащат от хора над 65 години и хронично болните, а от здравната каса. Такова предложение отправи към НЗОК Министерството на здравеопазването. В зависимост от ресурса на НЗОК, ваксината ще бъде безплатна или частично платена. Ако пациентите доплащат, сумата ще бъде между 50% и 25%.

Тазгодишните ваксини ще предпазват от грип с щам „Нова Каледония“, „Фуджиян“ и „Шанхай“. Ваксинацията може да се направи както от личния лекар, така и в имунизационните кабинети към ХЕИ в цялата страна, а в София и в Националния център по заразни и паразитни болести.

Най-подходящият период за това е до ноември, а ако има грипна епидемия най-вероятно тя ще бъде през януари-февруари, както в 90% от случаите досега, обясни главният епидемиолог в МЗ д-р Ангел Кунчев.

За новия „сезон“ има регистрирана нова ваксина и два противовирусни препарата, които лекуват грипа в първите му часове, твърдят епидемиолозите. Те отново предупредиха, че съществува опасност от мутация на птичия грип, позволяваща опасната болест да се предава сред хората като обикновен грип.

Всяка година 3000 души, предимно стари хора, умират от най-честото усложнение на грипа – пневмонията. Целта на предложението на здравното министерство е да се увеличи броят на защитените от вирусите, тъй като у нас едва един на 20 човека се имунизира.