КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/10/2004

Целият мокър и хладен септември премина под знака на трагедията в североосетинския град Беслан, където терористи взеха повече от хиляда заложници в градско училище, а по-късно, при опит за освобождаването им, загинаха 335 души, повечето от които деца. Руското правителство обяви, че ще даде по 300 милиона рубли (малко повече от 10 милиона долара) за главите на чеченските сепаратистки лидери Масхадов и Басаев.

„Виновни са руските спецслужби“, каза главният редактор на популярния в. „Известия“, след което бе уволнен с обвинението в „емоционално отразяване на трагедията“. А Москва се закани да удря терористите по целия свят. Световните агенции разтълкуваха речта на президента Путин след драмата в училището в Беслан като признание за безсилие, направено от човек, силно затруднен да намери преграда срещу тероризма, породен от чеченския конфликт.

От 21-членния кабинет само 13 министри и премиерът уважиха старта на новата парламентарна сесия. Симеон Сакскобургготски откри политическия сезон, като по стар навик пожела на депутатите той да е „положителен“. Той призова за приемане на законите, свързани с евроинтеграцията ни и със съдебната реформа. И призна, че срещу престъпността често няма координация…

Пет часа скандали в пленарната зала и бурен смях в кулоарите на парламента белязаха 60-годишнината от 9 септември. Депутатите се скараха за поисканата от дясната опозиция декларация срещу комунистическия режим. След дълги словесни двубои управляващите от НДСВ и ДПС подкрепиха документа: 167 депутати от шест парламентарни групи осъдиха комунистическия режим у нас след 9 септември 1944 г.

Какви сигнали изпраща „реформираната“ БСП/БКП на партньорите ни от НАТО и Европейския съюз, като на 6 септември празнува рожденния ден на диктатора Тодор Живков вместо Съединението, а на 9-и вместо да поиска прошка от жертвите на комунизма, развя знамето на антифашизма?! Като капак на безсрамните опити за реабилитиране на един престъпен режим Симеон прости на БКП, като призова за прошка на престъпленията на комунизма! Наистина няма нищо по-лицемерно от прошката на зависим, дадена на онези, от които е зависим.

Сред хор от похвали в борбата срещу престъпността и корупцията се открои докладът на Байрън Дейвис, експерт от Европейската комисия, който говори за липсата на трайни успехи, за срастване на организираната престъпност с МВР и с правосъдието и за посредствено управление на МВР. Унищожителна критика отправи и бившият прокурор на щата Оклахома Бърнард Бейлър, заявявайки, че българските депутати често защитават не интересите на гражданите, а на бандитите. В отговор забълва жупел цялата словесна артилерия на политическото и професионалното ръководство на МВР. Некомпетентни били хората, съдели от своята камбанария…

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk