ТАБЛЕТКА СЪС СПОРТ


vd 01/09/2004

Открита и разблокирана е структурата на ензим (протеин, който стартира химически реакции в тялото), който буквално изключва синтеза на мазнини и холестерол в организма, съобщиха през юли учени от Института за медицински проучвания в Мелбърн

Ензимът, известен под името активирана протеин киназа, играе важна роля в регулирането на апетита и теглото. Той се активира при физическо усилие и спорт, като ускорява обмяната на веществата, за да покрие енергийния дефицит в мускулите, породен от усиленото движение.

Откритието на австралийските учени може да доведе в близките няколко години до създаването на таблетка, която да симулира метаболитния ефект от физическо упражнение, което е мечтата на стотиците милиони затлъстели и с наднормено тегло хора на планетата.

„Но ако искате да имате добре изглеждащо и стегнато тяло, ще трябва да спортувате, защото бъдещото лекарство няма да тонизира мускулите, то ще дава някои от метаболитните ефекти, които се получават при физически усилия, но няма да може да замести всичките“.

Австралия има имиджа на континент, населен със спортсмени, загорели сърфисти и русокоси дългокраки момичето по плажовете, но в действителност половината от възрастното население и една четвърт от децата са с наднормено тегло или със затлъстяване, най-вече заради популярността на ресторантите за бързи храни в американски стил и консумирането на много полуфабрикати.