СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА01/09/2004

Поредният скандал около здравната каса се разгоря, след като бяха оповестени официалните резултати от финансова проверка в НЗОК. В обширния доклад на Сметната палата, който анализира работата на касата през 2003 г., най-често употребените думи са „липса на контрол“ и „нарушение“.

Контрольорите установяват, че през изтеклата година здравната каса най-често е „забравяла“ да организира търгове по Закона за обществените поръчки, а когато ги е правила, почти неизменно състезателните процедури са съпровождани от многобройни пропуски, грешки, анекси и надплащания. И така всичките сделки за над един милион лева, които са похарчени за собствените нужди на НЗОК, отиват за разследване.

Въпреки общата положителна оценка, дадена за работата на касата през 2003 г., одиторът на НЗОК Димитър Чапанов е потресен от грешките, които са допускани при възлагане на обществените поръчки. Изключително некомпетентно и противно на всички законови изисквания са похарчени 1,1 млн. лв.

Най-фрапиращите случаи са с глюкомерите от дарението на Австрийския червен кръст (в няколко последователни броя под рубриката „Дарение или сделка“ „Клуб Д“ подробно запозна читателите си с хода на далаверата). Първо – възлага се поръчка на фирмата „Ливеда Мед 2000“ ООД, която към момента на сключването на договора изобщо няма лиценз за дейността си. След това се разписва клауза, че договорът е за не повече от 2,1 млн. лв. В същото време обаче в офертата на фирмата е посочена максимална стойност на услугата 1,17 млн. лв.

Не по-малко скандален е и договорът, който НЗОК сключва с фирмата, която поддържа охранителната й система. Тук въобще не се организира търг за възлагане на поръчката. От ръководството оправдават решението си като обясняват, че всъщност „Секюрити груп Алфа“ ЕООД е печелела вече конкурси при тях. На практика обаче предметът на договора задължава да се проведе нов търг.

Касата е прескочила и обществената поръчка за покупката на мобилни телефони. Служителите й директно отиват и си пазаруват мобилни телефони от най-близките магазини с държавните пари. Купени са 78 апарата на стойност 14 975 лв. без ДДС. Сумата би стигнала за заплащането на месечните дози инсулин на около 150 души! Дребен детайл е също, че лимитите за разговори изобщо не са спазвани, а наднормените разходи не са удържани от заплатите на приказливите служители. Също дребна подробност е, че касата е продължила да плаща телефонни разговори на кадри, напуснали касата…

Има и още констатации в доклада на Сметната палата за кокошкарските номера на чиновниците от касата. Например безлимитно използване на служебни автомобили, отчитането на извънградски пътувания като градски заради по-високия разход на гориво, надписването на километри и т.н. Все „дребни“ прегрешения, макар че ако ги сумираме, ще получим прахосани милиони.

И това все още не са най-сериозните пера, по които се източва здравната каса. Самият шеф на НЗОК д-р Букарев призна, че някои от лекарите в болниците надписват диагнози или отчитат дейности, които всъщност не са извършили.

Най-ясно това личи при ваденето на сливици. Според експертите на отдел „Анализи“ в касата, резултатите от първите няколко месеца на годината показват, че има цели области в страната, където не е останал нито един човек със сливици.

Подобно е положението и с диагнози като сърдечна недостатъчност, пневмонии, аборти по медицински показатели. Лекарите предпочитат да впишат болест, която се плаща веднага от касата, отколкото да чакат пари по новата методика на министерството, обясняват от НЗОК…

Novo Nordisk