РАДОСТТА ДА МЕЧТАЕШ С ЦВЕТОВЕ01/09/2004

Звучи направо невероятно – повече от 600 деца с диабет изпитаха щастието и радостта да мечтаят с цветове! Интересът към конкурса за детска рисунка „Нарисувайте вашите мечти“, организиран от Представителството на датската фармацевтична фирма Ново Нордиск за България и сдружение „Приятели на децата със захарен диабет“, наистина надмина всички, дори и най-смелите очаквания.

Мечтите са окрилили творческите виждания с цветни моливи и бои на стотици малки художници, оставили върху белия лист хартия различно излъчване и своеобразните си виждания за онова, което най-много искат на този свят.

Ето и мнението на академик Светлин Русев, който с удоволствие бе оглавил авторитетното жури на конкурса, в което взеха участие още проф. Десислава Минчева и Симеон Панайотов: „Трудно е да се говори за детската рисунка, но за мен винаги е било интересно да преглеждам такива рисунки.

Тя е рисунката, която носи истината и непосредствеността, тя е най-спонтанна, най-чиста и изпълнена с много енергия. В този смисъл тук имаше какво да се подбере, да бъде отличено и наградено – много голямо разнообразие като идея, като виждане за света.

Детската рисунка е един феномен в човешката духовност и винаги заслужава поощрение. И винаги, когато се допрем, когато стигнем до нея, ние всъщност се изправяме пред самите нас, връщаме се към най-хубавото от нашите години, най-чистото, най-светлото, най-непосредственото. Детската рисунка е спомен и за самите нас и то от най-хубавата му страна“.

След продължително и сериозно обсъждане, журито отличи 12 конкурсни творби. Победителите са трима: 9-годишната Жулиета Г. Христова от Хасково, Йордан Б. Стойнов от Пазарджик на 10 години и Павел Д. Ангелов от с. Зетьово, обл. Стара Загора, на 5 години, които получават детски велосипеди за награда.

Останалите отличени са: Персиан Н. Петров от Плевен (на 8 г.), Алина М. Караджова от Варна (на 6 г.), Елица Д. Димитрова от Карлово (на 7 г.), Севдалина Г. Георгиева от Сопот (на 9 г.), Пламена П. Калчева от Пловдив (на 9 г.), Сидер Н. Янков от с. Горски Сеновец, общ. Стражица (на 13 г.), Ростислава Ст. Иванова от Летница, Ловешко (на 14 г.), Анна П. Стоилова от гр. Полски Тръмбеш (на 7 г.) и Васил Ст. Котов от Пазарджик (на 8 г.). Всички те получават чудесен комплект за рисуване, маслени бои, пастели, специално рамкирано платно и четки.

Впрочем, никой не е останал без награда. На всички участници в конкурса са изпратени по пощата възпоменателни чаши от Ново Нордиск. Онези малки диабетици, които обичат и предпочитат да рисуват с думи, написаха и изпратиха кратки есета и стихотворения. За най-добрите от тях ще научите в следващия брой на нашия/ваш вестник.

Novo Nordisk