КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/09/2004

Ето, че отново сме заедно след продължителната лятна ваканция. Какво се случи през не чак толкова горещите юли и август? Започна се с трагедията на двамата български шофьори, отвлечени и убити в Ирак. Печалното събитие поддържа напрежението повече около „да“ или „не“ участието ни като умиротворители там, отколкото със съжалението за живота на двамата млади мъже. Накрая всичко бе забравено, забулено от бруталния разстрел на шестима бизнесмени в столичната сладкарница „Славия“…

Председателят на Европейския парламент Патрик Кокс ни предупреди, че парите от ЕС може да останат само на хартия. От трибуната на Народното събрание той призова България да модернизира публичната администрация, за да може договорените средства от ЕС да бъдат реално усвоени.

Кошлуков направи партия като стройна блондинка – манекенки и актьори влязоха в „Новото време“. „Стройна, висока, руса“ – с тази шега лидерът отговори на въпроса как ще изглежда партията му. Учредяването й обаче бе подминато от десните партии и беше посрещнато от НДСВ с хладна любезност, едва прикриваща раздразнението към бившите съмишленици. Единствен Доган беше отишъл на учредяването. Той пък се скара и с БСП, след като вече размъти водата с коалиционните си партньори от НДСВ по повод предизвикания от Иван Костов скандал с награждането с най-високото държавно отличие на проф. Васил Мръчков, бивш главен прокурор по времето на възродителния процес, препотвърдил и присъдата на Никола Петков.

Наивно прозвуча и заблудата, че сме вече демокрация след полицейската разправа с духовенството от алтернативния синод начело с Инокентий! Страшно беше да се видят обградени с парапети храмове и изтерзани свещеници натиквани в полицейски камионетки. Никой от властващите не ангажира името си с позорния акт.

През авгусг светът беше Олимпиада. За нас остана срамът от скандала с корупцията с главен герой Иван Славков – Батето. Той бе изхвърлен от МОК и бе обявен за персона нон грата в Атина. Ако се съди по гневната реакция на президента на МОК г-н Рох, кариерата на Батето в олимпийското движение е свършена. Имало Господ на този свят, наглостта и чувството за безнаказаност винаги се наказват! Жалкото е, че зад това корумпирано име стои и името на България.

А иначе градушка от поскъпвания се изсипа върху главите ни. Скочиха цените на тока, на топлата вода, парното, телефонните услуги, природния газ, железопътните билети… Яка да ни е гърбината!

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk