БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ, ДАРЕНИЯ И ОЩЕ НЕЩО


vd 01/09/2004

Медикаменти за 21 милиона лева са предоставени безплатно и 120 000 души са се лекували с лекарства от дарения, съобщиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АНФПБ). Медикаментите са отпускани без пари на здравното министерство и на болниците, безвъзмездно са предоставени и лекарства за различни програми за лечение на пациенти.

Това сочат данните от проучване между 23-те фирми, членуващи в асоциацията. Най-често са отпускани лекарства за болни от рак и ваксини. Медикаментите са били давани обикновено при изчерпване на запасите в здравното министерство. Често са отпускани най-модерни и скъпи медикаменти, които не се осигуряват от държавните институции, но подобряват значително състоянието на болните.

Няма шанс някое ново лекарство да влезе в безплатните листи на здравната каса или министерството, ако първо не се направи дарение, твърдят запознати. Само за периода от 1994 до 2004 година в страната са регистрирани 300 нови лекарства, ваксини и биотехнологични продукти.

Те са предназначени за лечение или профилактика на остеопороза, астма, рак, диабет, очни, сърдечни, гинекологични и психични заболявания, СПИН и др. Чрез новите медикаменти се пестят много пари както на пациентите, така и на държавата, твърдят фармацевтите.

Националната браншова камара на търговците на едро с лекарства поиска облекчена процедура при плащането на ДДС, фиксирани цени на медикаментите и намаляване на данъчната ставка от 20 на 7 на сто. „Пазарният принцип при формирането на цените е невъзможен, защото засяга човешкото здраве, с което не може да се търгува“, пояснява Владимир Найденов, председател на камарата.

Облекченият режим ще ни позволи един път в месеца, с една митническа декларация, да плащаме ДДС върху медикаментите, а не да плащаме данък на всяко взимане на лекарства от складовете, твърдят търговците. В противен случай се получават и редица парадокси. Един от примерите е с животоспасяващ медикамент, който трябва да се приложи до два часа в случаите с остър миокарден инфаркт.

Ако лекарството е пратено на болниците, но не е бил внесен ДДС, търговците подлежат на санкция от 100 до 200 процента върху митническата стойност на лекарството. В същото време наказанието за контрабанда е по-ниско – от 50 до 150 на сто.

Дистрибуторите недоволстват, че спасявайки човешки живот, същевременно попадат под ударите на закона, както и за това, че правителството им е обещало облекчен режим на внос, както и дълговете на болниците към тях да се изплащат до три месеца, но това вече половин година не е изпълнено.

Novo Nordisk