БЕЗУМНИТЕ ДА СЕ ЛЕКУВАТ ВМЕСТО ДА УПРАВЛЯВАТ


vd 01/09/2004

В горещините на първите дни на юли гръм от ясно небе удари българина: по заповед на финансово закъсалата Национална здравноосигурителна каса на болниците бе наредено да не приемат пациенти, които не са пред умирачка – болни са, ама не чак дотам, че да има пряка опасност за живота им.

Заповедта не им разрешаваше да настаняват в отделенията хора с пневмония само на единия бял дроб, както и с бъбречни инфекции, ако не са с температура 39 градуса… Пак според въпросните указания, не можело да бъдат лекувани в болниците пациенти с чревни инфекции, ако в района, в който живеят, инспекторите от ХЕИ не са обявили епидемия. Здравната каса забрани още в болничните отделения да постъпват сираци и бездомни хора, защото не било сигурно, че наистина са сериозно болни…

След като получиха указанията на касата шефовете на болниците изпаднаха в паника. Те предупредиха, че много пациенти са в смъртна опасност и екипите им нямат възможност да им помогнат.

Освен, че заповедта бе в нарушение на конституцията на България – чл. 52 повелява: никой няма право да отнема достъпа на българския гражданин до здравни услуги, тя бе и в пряко нарушение на международните споразумения, под които България е сложила подписа си – от Европейската социална харта до хартата за фундаменталните права на човека.

Ако България нямаше пари и беше пред фалит като държава, можеше да се намери обяснение за този безумен акт. Но не е тайна, че ще изкупим обратно облигации от външния дълг за 700 милиона долара; готови сме и за предсрочни погасявания на други международни задължения; във фискалния резерв на държавата са скътани милиарди левове; в резерва на НЗОК формално са на разположение повече от 800 милиона лева, които са прибрани от финансовото министерство като част от държавния резерв, което си е чиста кражба, защото това са пари на осигурените лица.

Седмица по-късно касата отстъпи. Отмени безумните си указания в болниците да се лекуват само свръхболните. Отстъпи, след като в скандала около указанията й се включи и Българският лекарски съюз. Недопустимо е чиновници да дават рецепти на докторите как да лекуват пациентите си! – възкликна д-р Кехайов. Съсловната организация заплаши, че ще даде касата на съд, ако незабавно не отмени нечовешките си указания.

Но защо трябваше да се стигне дотук? Защото за пореден път стана ясно, че в здравната ни каса цари пълен управленчески хаос. За сметка на париците на здравноосигурените. Защото резултатът от безумното решение щеше за пореден път да рефлектира върху българския пациент, който честно си плаща здравните вноски и има право на цивилизовано лечение.

Хората няма да забравят и йезуитското откровение на шефа на касата д-р Букарев след отмяната на нечовешката заповед: „Нека докторите забравят тези указания и работят занапред все едно, че не са ги получавали!“ Откъде тази наглост, Господи!