Безалкохолните напитки със захар увеличават риска от диабет


vd 01/09/2004

Редовната консумация на безалкохолни газирани напитки и сокове с добавена захар води до наддаване на тегло и увеличава чувствително риска от развитието на диабет тип 2. Захарните течности водят до допълнителен внос на калории и имат високо съдържание на бързопостъпващи в кръвта въглехидрати (висок гликемичен индекс).

Жените, който поглъщат една и повече безакохолни напитки и сокове с добавена захар на ден имат с 83% по-висок риск да заболеят от диабет тип 2 в сравнение с тези, които консумират до една подобна напитка на месец. Резултатите от проучване при над 91 000 американски медицински сестри, публикувани в края на август, доказват недвусмислено този факт (Journal of American Medical Association 2004, 292: 927-934).

Жените, които са увеличили употребата на напитки с добавена захар от една или по-малко на седмица до една или повече дневно са наддали с 4.69 кг за периода 1991-1995 година и с още 4.20 кг за периода 1995-1999 година (8.9 кг). Ограничилите приема на съдържащи захар безалкохолни течности са наддали на тегло по-малко – за двата периода на проучването съответно само 1.34 кг и 0.15 кг (под 1.5 кг).

Данните показват също, че потребителките на подсладени със захар безалкохолни напитки и сокове водят по-заседнал начин на живот, по-често пушат и храната им е бедна на житни кълнове, пресни плодове и зеленчуци, но съдържа повече калории.

След изключване на влиянието на различните хранителни и двигателни навици, пиещите най-много захарни напитки са наддали най-много на тегло и чувствително по-често са развивали диабет тип 2.

„Освен потенциалното им участие в повишаването на телесното тегло, подсладените със захар безалкохолни напитки увеличават също и риска от развитие на диабет тип 2, поради съдържащите се в тях в голямо количество бързо абсорбиращи се въглехидрати, които имат висок гликемичен индекс,“ коментират авторите на проучването.

Храните с висок гликемичен индекс водят до бързо повишение на кръвтата глюкоза и принуждават панкреаса да отделя по-големи количества инсулин, за да се справи със „захарния удар“. В резултат на това се натрупват не само повече телесни тлъстини, но и панкреасът работи при повишени изисквания, което води до по-бързото му изтощаване и до появата на нарушен толеранс към въглехидратите, който прогресира до диабет тип 2.

Проучването показа, че консумацията на диетични безалкохолни напитки (с изкуствени подсладители, най-често наричани „лайт“) се асоциира с незначително увеличен риск за развитие на диабет тип 2, а при консумация на естествени плодови сокове (без добавена захар) такъв риск не е регистриран.

Най-вероятно причината за това е, че естествените захари, съдържащи се в натуралните сокове, могат да имат метаболитни ефекти, различни от тези на добавените захари. По принцип, натуралните плодови сокове са с по-нисък гликемичен индекс от безалкохолните напитки с добавена захар. Съдържащите се в плодовите сокове витамини, минерали и фитовещества имат позитивен ефект, който може би балансира потенциалните нежелани ефекти на захарите.

Американската нация се захаросва и заобля все повече

Консумацията на безалкохолни напитки и плодови сокове с добавена захар се е увеличила с 61% в САЩ за периода 1977-1999 година и се е удвоила при децата и юношите.

Безалкохолните захарни напитки са най-големия самостоятелен хранителен източник на калории и бързоабсорбиращи се въглехидрати в диетата на „кока-кола цивилизацията“.

Захарите от течностите се абсорбират много бързо в кръвта. Безалкохолните напитки и сокове с добавена захар са концентриран доставчик на калории и глюкоза, като в същото време не водят до засищане. Газираните питиета дори изострят апетита и водят до приема и на друга храна.

Американците се превърнаха в най-дебелата нация в света. Днес, поне 17 милиона от тях страдат от диабет тип 2. Това заболяване не само, че продължава да зачестява, но все по-често поразява деца и юноши. За да намалят употребата на захарни безалкохолни напитки, американските здравни власти решиха да ограничат тяхната продажба в училищата.

За съжаление, проблемът със захаростването съвсем не е само американски. Все повече и повече деца и младежи в България пият захарни напитки редовно и залагат „диабетна бомба със закъснител“ в живота си.

За утоляване на жаждата, пийте чиста вода – чешмяна или бутилирана. За любителите на газирани безакохолни напитки, дори и да нямат захарна болест, по-добър избор са „лайт“ вариантите (с изкуствени подсладители).

Хората с диабет не трябва да пият течности с добавена захар с изключение на случаите на хипогликемия.Те трябва да знаят също така, че натуралните плодови сокове, въпреки че са без добавена захар, съдържат естествените захари на плодовете. Тъй като са течност, от тях захарите постъпват по-бързо в кръвта в сравнение с целите плодове. Натуралните плодови сокове имат по-висок гликемичен индекс от целите плодове.

Novo Nordisk