Пълнозърнестите храни намаляват риска от диабет


vd 01/07/2004

Диетата, съдържаща богати на фибри пълнозърнести храни като жито, булгур, овес и ръж намалява риска от появата на метаболитен синдром (съчетание от рискови фактори за сърдечносъдово заболяване и диабет тип 2), обявиха учени от университета в Бостън, САЩ (McKeown NM et al. Diabetes Care: www.diabetes.org)

„Установихме, че хората, които консумират всеки ден три и повече порции пълнозърнести храни имат по-добра инсулинова чувствителност и страдат по-рядко от метаболитен синдром“, заяви д-р Никола МакКеоун. В проучването са участвали 2800 възрастни хора с различни хранителни навици и метаболитни показатели.

Средният американец изяжда под една порция пълнозърнести храни дневно, като 24% от населението на тази страна страда от метаболитен синдром – комплексно нарушение в обмяната, което доказано увеличава риска от диабет тип 2, атеросклероза и сърдечносъдово заболяване.

Метаболитният синдром представлява „опасен квинтет“, включващ:

– коремно затлъстяване (обиколка на талията над 102 см при мъжете и над 88 см при жените)

– повишени нива на триглицериди (вид мазнини) в кръвта

– намалено ниво на „добър“ холестерол

– повишено кръвно налягане

– наднормена кръвна глюкоза

Хората с коремно затлъстяване развиват инсулинова резистентност – „капелмайсторът на опасния квинтет“. Около 80% от тях компенсират инсулиновата си резистентност чрез увеличена секреция на инсулин и поради това не развиват диабет тип 2. При останалите 15-20%, обаче, панкреасът е неспособен да се справи с повишените изисквания и те стават диабетици.

Дори ако човек с метаболитен синдром не развие захарна болест, той продължава да има от два до пет пъти по-висок риск от атеросклероза и сърдечен инцидент…

Консуматорите на пълнозърнести храни, които са богати източници на фибри и са с нисък гликемичен индекс, поддържат по-здравословни нива на инсулин в кръвта и са по-малко застрашени да развият метаболитен синдром и диабет тип 2.

„Включването на повече зърнени култури като жито, булгур, овесени трици, ръж, просо и пълнозърнест хляб в нашата диета не изисква драматични промени в хранителните ни навици, а в същото време ни предлага чувствителни здравни ползи“, подчертават изследователите.

Те напомнят, че е достатъчно да заменим белия пшеничен хляб с пълнозърнест – грахам, едрозърнест или ръжен хляб, корнфлейкса – с овесени трици, фините тестени изделия – с домашни печива от овесено или от пълнозърнесто пшеничено брашно, картофите и белия ориз – с паста от твърда пшеница и негланциран ориз.

Пълнозърнестите храни, поради по-ниския си гликемичен индекс, улесняват контрола на кръвната глюкоза след нахранване (постпрандиално) и при хората с изявена захарна болест.

Novo Nordisk