НЯМА ДА ВДИГАТ ЗДРАВНАТА ВНОСКА


vd 01/07/2004

Доскоро управляващите твърдяха, че здравната осигуровка ще скочи от 6% на 8%. Това ще стане от 2006 г. През 2005 г., когато са следващите парламентарни избори, здравната вноска няма да се увеличава.

Догодина здравната каса ще разчита на резерва си в БНБ, който в момента е около 750 млн. лв. Вероятно през 2005 г. Касата ще изхарчи около половината от тази сума и едва тогава ще се наложи увеличаване на вноската, твърди министър Богоев, според когото няма смисъл да се вдига вноската, докато има пари в БНБ.

Според здравния министър в бюджета на НЗОК и за тази година са предвидени 83 милиона лева от резерва, тъй като приходите от здравни вноски са по-малко от разходите на касата.

Продължават споровете обаче, че резервът не трябва да се пипа, докато болниците ни не са реформирани, за да не изтичат напразно пари. Средствата в БНБ представляват и сериозна част от фискалния резерв на държавата. Прогнозите са, че вероятно общо парите за здраве догодина ще са колкото и през тази – 4.3% от брутния вътрешен продукт.

Срещу 6-те процента осигуровка държавата и касата ще гарантират напълно безплатен здравен пакет. Двупроцентното увеличение няма да влиза в НЗОК, а в избран от работника фонд, който ще покрива разходите за услуги извън пакета на здравната каса. Това обаче ще стане единствено ако има пълен консенсус между управляващи партии, опозиция, обществени организации и медии, смята министър Богоев.

Novo Nordisk