МНОГО ШУМ ЗА НИЩО


vd 01/07/2004

В края на тази пролет здравният министър Богоев даде гласност на идеята си за сваляне на ДДС върху лекарствата. Ще предложа този данък върху медикаментите да падне до 10 %, изсили се той тогава. Мотивите му бяха, че освен поевтиняването на лекарствата и държавата ще намали разходите си като основен купувач от пазара (70 %). Разменната монета за това обаче било увеличението на здравната вноска от 6 на 8 % , въпреки че бе повече от ясно, че това не може да стане преди 2006 година.

В средата на юни пък на обширна пресконференция от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България огласиха изчисленията си, че ако ДДС стане 10 %, лекарствата ще поевтинеят с 9 %. Излишно е да припомняме, че в момента дори медикаментите, които държавните фондове поемат 100 % се облагат с ДДС, с което на практика парите се прехвърлят от единия джоб в другия. Става дума за търговете на здравното министерство за скъпоструващите и животоспасяващите лекарства, както и за скъпите препарати, които Здравната каса изплаща напълно. Намаляването на ставката до 10 % би довело до освобождаване на допълнителни 20 млн. лв., което е равно на месечния разход на касата за лекарства, твърди председателят на асоциацията д-р Мирела Козарева.

Идеята на министъра и пожеланията на хората от асоциацията просъществуваха само ден до пладне в медийното пространство. Официално предложение за сваляне на ставката за лекарствата обаче така и не беше отправено, а неофициалното беше отрязано от финансовото министерство. Диференциацията на ставката за лекарства би усложнило финансовата система, а нашата политика е насочена към опростяването й, обясняваха от ведомството на министър Велчев. Споменатите от колегата му Богоев промени въобще не били предвидени като проект. Както обикновено – много шум за нищо!

Novo Nordisk