КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/07/2004

Още една крачка към цивилизования свят направихме през юни. За четири години и половина България технически приключи преговорите за членство в Европейския съюз. Това бе обявено в декларация на външните министри на страните-членки на съюза в Люксембург. Страната ни прие официалното предложение на 25-те държави-членки за приключване на предприсъединителните преговори. Обявено бе, че България успешно е затворила всички преговорни глави с ЕС, шест месеца преди крайния срок, с което завършиха преговорите за присъединяване, започнали през 2000 г. от правителството на ОДС и завършили от кабинета на НДСВ. Техническото приключване на преговорите ще бъде потвърдено през есента в годишния доклад на Европейската комисия за страната ни. В декларацията обаче се акцентира върху мониторинга, според който Европейският съюз може да забави до една година фактическото приемане на България, ако се окаже, че страната не изпълнява постигнатите по време на преговорите договорености. Според предварителния план България трябва да влезе в ЕС на 1 януари 2007 г.

В средата на месеца у нас пристигна мисия на Международния валутен фонд, с която бяха обсъждани въпроси, свързани с подготвяното ново предпазно споразумение между България и фонда. Според него няма да получаваме текущо финансиране, а ще теглим средства само при необходимост, каквато е и целта на споразумението.

В един самолет отлетяха за форума на върха на НАТО в Истанбул президентът Първанов и премиерът Сакскобургготски. Край Босфора България участва за първи път в среща на високо равнище на Алианса като пълноправен член.

В жегата неочаквано се развихри огромен генералски кадрил. Неизменната сянка на българските президенти през последните 12 години – директорът на Националната служба за охрана ген. Владимиров – призна публично, че не знае какви ги вършат подчинените му. Повече от 10 шофьори и гардове от НСО били уволнени, защото в извънработно време са работили или са поддържали нерегламентирани контакти със скандални бизнесмени – държавни гардове били на заплата при мафията! Президентът поиска оставката на вечния охранител. Заради скандала си отиде и шефът на НСБОП ген. Миланов, чиято служба две години крила информация от президента и НСО за засечените контакти на държавни охранители с престъпния свят. Впоследствие обаче той зае мястото на Владимиров като № 1 в НСО, а неговото бе наследено от антимафиот от Пловдив. Всичко завърши с една звезда повече на пагона на главния секретар на МВР Бойко Борисов.

Светът е по-сив, когато изчезне звезда – отиде си на 75 години световноизвестният български бас Николай Гяуров. На 93 години почина и Роналд Рейгън, победителят в Студената война, човекът, който захвърли на бунището на историята „империята на злото – СССР“.

Михаил МИХАЙЛОВ