Хората със затлъстяване може да плащат по-високи осигуровки живот


vd 01/07/2004

Световни застрахователни компании обявиха, че планират да увеличат осигуровките на хората с прекомерно наднормено тегло. Затлъстяването се свързва с по-голяма честота на сърдечносъдови инциденти, диабет тип 2, артериална хипертония и някои видове рак, които съкращават очакваната продължителност на живот.

Поради това, хората с прекомерно телесно тегло (индекс на телесна маса* над 30 кг/м2 или над 27 кг/м2 и наличие други сърдечносъдови рискови фактори като диабет тип 2, артериална хипертония и др.), трябва да застраховат живота си срещу по-висок осигурителен риск, плащайки повече пари.

Кампанията за увеличаване на вноските на затлъстелите сред нас бе поведена от швейцарската Суис Ре – една от най-големите глобални фирми в бранша, известна с нововъведения, приети впоследствие от цялата застрахователна индустрия.

* Индексът на телесна маса (ИТМ) се изчислява като теглото в килограми се раздели на ръста в метри на квадрат. Този показател се използва при хора над детско-юношеска възраст.

Нормално тегло е ИТМ до 25 кг/м2

Например, ако един човек тежи 65 кг и има ръст 1.68 м, то неговият ИТМ е 23 кг/м2, което означава нормално тегло.

Ако този човек тежи 75 кг, то неговият ИТМ е 27 кг/м2, което означава, че е с наднормено тегло.

Ако същият човек с ръст 1.68 м достигне 85 кг, то неговият ИТМ е 30 кг/м2, което показва, че е затлъстял!

Ако имате ИТМ 27 кг/м2 и нагоре и страдате от диабет тип 2, и/или артериална хипертония, то вземете мерки да свалите наднорменото си тегло с 5-10%! Това ще подобри контрола на обмяната и на кръвното налягане и ще намали повишения ви риск от сърдечносъдов инцидент и/или някои видове рак (на гърдата при жените, на простатната жлеза при мъжете, на дебелото черво и на бъбреците).

Ако имате ИТМ 27 кг/м2 и нагоре и все още нямате изявен диабет тип 2, то загубата на 5-10% от наднорменото ви тегло, придружена от активно ходене 30 минути поне пет дни в седмицата, могат да намалят риска от развитието на захарна болест с 58%!

Novo Nordisk