СВЕТОВНА ДИАБЕТНА ЕПИДЕМИЯ


vd 01/06/2004

Броят на хората със захарна болест в света ще се удвои до 2030 година и ще достигне 366 милиона души спрямо 177 милиона днес, съобщиха Световната здравна организация и Международната диабетна федерация през май. Главните причини за епидемията от диабет тип 2 са затлъстяването и липсата на физическа активност.

Очакванията са, че случаите на диабет ще нарастнат най-много в САЩ – с почти 70%. Още по-стряскаща за вече задъхващите се здравни бюджети на правителствата в цял свят е финансовата прогноза на учените, че диабетните разходи ще са над $370 милиарда през 2030 година. В света най-много пари се харчат за лечение на диабета и усложненията му в САЩ – през миналата година около $132 милиарда.

Тези ужасяващи числа се базират на условието, че другата страшна пандемия – затлъстяването, няма да се разраства. Ако броят на дебелите хора се увеличи, това ще доведе до съответен допълнителен ръст и на случаите с диабет тип 2. Всички посочени цифри не включват милионите хора с диабет тип 1, който обикновено се появява в ранна възраст и не е директно свързан с начина на живот, обездвижването и преди всичко със затлъстяването.В света в момента има над 250 милиона души със затлъстяване

През 2000 – последната година, от която има статистика – диабетът е отнел живота на 3.2 милиона души на планетата или повече от жертвите на СПИН, които са били три милиона. Главните убийци за сладките хора са сърдечносъдовите заболявания (миокарден инфракт и сърдечна недостатъчност) и напредналите усложнения на бъбреците.

Novo Nordisk