С НОВОРАПИД НА ЕВЕРЕСТ


vd 01/06/2004

През май, когато е сезонът за изкачването на най-високия връх на планетата Еверест, хиляди алпинисти от цял свят атакуват „покрива на света“ от различни страни. Тази година май бе черен месец на Еверест – загинаха нашите Христо Христов и Мариана Масларова, алпинисти от Япония, Корея, САЩ, Индия…

Но човешката воля отново надделя над ледените бури, снеговете и мъглите на осемхилядника (8849 м). Пол Хокей от Австралия стана първият еднорък алпинист, покорил Еверест – направи го и като символ на победата над рака, който доведе до ампутацията на ръката му. Непалецът Пемба Дорджи Шерпа подобри рекорда по бързо изкачване на Еверест, достигайки върха за осем часа и 10 минути от напускането на базовия лагер – с два часа и половина по-бързо от предишния най-добър резултат.

А Уил Крос, който през миналата година стана първият диабетик достигнал Южния полюс, победи отново захарната болест и суровите условия след като оцеля от изтощението на няколко стотин метра от върха, при температури до минус 30 градуса и с повреден кислороден апарат…

Крос атакува върха в продължение на седем часа. Свършвайки кислорода, буквално метри преди върха, той е принуден да вземе съдбоносното решение – да продължи нагоре или да се откаже с достойнство и да се върне жив. Разумът надделява над гордостта, мечтите и амбицията.

„Само благодарение на кислорода, който ми даде моят Шерпа, успях да слезна под 8000 метра и после на етапи да достигна до базовия лагер,“ сподели Крос. А там, примряла от тревога, го чака жена му Ами.

Крос е на 37 години, от които – 27 е прекарал с диабет Тип 1.Той контролира кръвната си глюкоза с НовоРапид (НовоЛог в САЩ) и Инсулатард HM (Новолин N в САЩ) – два инсулина на датската фирма Ново Нордиск. По време на щурма към върха той е поглъщал по 3500 калории на ден.

Над 43-километровото изкачване по склоновете на Еверест е най-трудния елемент от невероятния проект на Крос наречен „НовоЛог Предизвикателството на Върховете и Полюсите“, което ще продължи две години и по време на което той ще изкачи най-високите върхове на всеки един континент и ще достигне до двата полюса на земното кълбо!

След премеждията на Еверест, Крос ще опита да покори през 2005 година Елбрус в Грузия (5642 м) и връх Косцюшко в Австралия (2228 м) и след това ще щурмува пак Покрива на света.

Досега в актива на Крос са: покорени двата полюса, успешно изкачени връх Килиманджаро в Танзания (5895 м), Уинсон в Антарктика (4897 м), Аконкагуа в Аржентина (6962 м), Денали в Аляска, САЩ (6193 м)!

При успех, а ние всички вярваме в уникалните възможности на Крос, той ще бъде първият диабетик и първият американец (Уил е с британски произход, но понастоящем живее в САЩ) с такова почти невероятно постижение.

„Искрено се надявам, че покорените върхове и най-северната и най-южната точки на планетата е ясно послание до всички диабетици: Ако контролирате добре заболяването си, вие можете да постигнете всичко,“ заяви Крос от базовия лагер в подножието на Еверест.

Подробна информация за изумителния проект на Крос можете на намерите на уеб страницата www.peaksandpoles.com. Негов основен спонсор е Ново Нордиск.

За покоряването на Южния полюс от Уил и неговия баща Майк Крос, също диабетик, на 17 януари 2003 година нашият/ваш вестник писа в брой 1/февруари 2003 (www.protos.bg/diabet). По време на този поход Уил и Майк поставиха едновременно три полярни рекорда – те станаха първите диабетици и първите баща и син в историята на човечеството, достигнали най-южната точка на планетата пешком. Майк Крос, бивш британски военен летец (60-годишен през миналата година), стана и най-възрастният човек, покорил Южния полюс.

За да стъпи на полюса, Уил вървя 62 дни и измина 1100 километра. 196 километра преди финала, към него се присъедини и баща му Майк и така двамата заедно покориха най-южната точка.