ОТМЕНИХА СВОБОДНИЯ ДОСТЪП ДО СПЕЦИАЛИСТ


vd 01/06/2004

Парламентът гласува да отпадне разпоредба от законопроекта за здравето, която предвиждаше всеки здравноосигурен българин да има право на свободен достъп до кабинета на избрания от него специалист – ендокринолог, кардиолог, гинеколог и т.н., без да е необходимо направление от общопрактикуващия лекар. Това ще източи касата, предупредиха народни представители и не гласуваха за нововъведението. В преходните и заключителни разпоредби на проекта се предвиждаше, ако някой отиде при специалист без направление, здравната каса да плати половината от цената на прегледа, определена в Националния рамков договор, а пациентът – останалата част от цената, определена от лечебното заведение.

Както и досега здравната каса ще поема прегледа при специалист на пациентите, които са изпратени с направление от личния лекар.Те ще продължат да плащат прегледите при специалист, когато са отишли при него без направление.

По време на второто четене на новия Закона за здравето, който ще замени сегашния, приет през 1972 година, червеният депутат проф. Огнян Сапарев заяви, че „в обществото битува мнението, че докторите са помияри“. Колегата му от НДСВ д-р Ценков поиска публично извинение за тази обида. „Извинявам се на всички онези лекари, които не взимат пликове под масата и не преглеждат мъртви души“, отговори му Сапарев…

Законът за здравето предвижда драконовски мерки срещу пушенето на обществени места. Глобите за нарушение са от 100 до 300 лева при повторно нарушение.

Парламентът определи 10-дневен срок, в който регионалните здравни центрове ще трябва да отговарят на жалбите на пациенти от медицинско обслужване. Проверката по жалбата трябва да се извършва в 7-дневен срок от приемането й. Ако се установи административно нарушение, регионалният център по здравеопазване ще издава наказателно постановление, което обикновено е финансова глоба. Ако нарушението е от морално, етично или професионално естество – например отказ на личния лекар да посети свой пациент на легло, жалбата ще се препраща на съответните колегии на Българския лекарски съюз или Съюза на стоматолозите. ПРи данни за извършено престъпление материалите автоматично ще се предават на прокуратурата.

Здравният министър ще се отчита на всеки три месеца пред парламента за здравното състояние на гражданите, решиха още депутатите. Лицата, които не се явят на задължителен профилактичен преглед, изследване или имунизация, ще се глобяват от 50 до 100 лева. При повторно неявяване санкцията да бъде от 100 до 200 лева.