НОВ СКАНДАЛ ВЪРХУ ГЪРБА НА БОЛНИТЕ


vd 01/06/2004

В началото на май един от най-големите дистрибутори на лекарства на едро – Търговска лига–Национален аптечен център, заплаши да спре доставките на лекарства за болниците заради натрупаните от тях дългове. Последваха срещи със здравното министерство и взаимни обвинения между фирмата и министъра за причината за напрежението, колко точно са дължимите средства и т.н.

Въпреки че една от браншовите организации – Национална браншова камара, обяви, че е готова да поеме доставките при спиране на Търговска лига, всички търговци на едро се оплакаха, че болниците бавят с по година и повече издължаването си и обвиниха за проблемите финансиращите ги органи – министерството и здравната каса.

На 10 май Търговска лига – най-големият дистрибутор на лекарства в страната, отказа медикаменти за болниците докато здравните заведения не изплатят дълговете си. Срокът, за който една болница трябва да плати за доставените й лекарства е от 60 до 90 дни. В България обаче има болници, които са пресрочили плащанията си с повече от година за извършени доставки на лекарства по сключени договори.

След няколкократни обещания за решаване на проблема от Здравното министерство заявиха, че са изпратили пари на болниците и че задълженията към Търговска лига са четири милиона лева. От тона на това съобщение вече пролича, че има конфликт между Търговска лига и министър Славчо Богоев, който породи поредица тревожни въпроси: ще спрат ли доставките? Ще останат ли болниците без лекарства? Дали някой не иска нарочно фалита на болници, за да останат те по-малко? Дали не се търси и друго – например нов конкурс по Закона за обществените поръчки и нова фирма, която ще го спечели и ще доставя лекарства? Няма ли предварително заложена мина в самия начин, по който се финансират болниците?

Ето така, когато липсват точни отговори, могат да се появят всякакви съмнения. Недопустимо е обаче държавата да мълчи, когато става дума за човешки живот. Търговска лига твърди, че министерството й дължи 20 милиона лева, а министерството казва, че задължението му е само от четири милиона лева.

Според шефа на Надзорния съвет на компанията Тихомир Каменов „очевидно министерството не прави разлика между ефективно доставени лекарства по фактури в болниците, които са направени през последните 365 и повече дни даже, и тези, които са в падеж. Министерството се опитва да каже, че в падеж са 4 млн. лв., което не е вярно. В случая ние сме доставили лекарства за 24 млн. лв. Това е безспорно и ние вече си ги искаме тези пари. Първоначално поискахме онези 7 млн., които са в падеж, министерството не ги плати. След това поискахме ДДС-то върху тези 24 милиона. Ако не си получим тези пари, ще намалим доставките в болниците. Ще запазим доставките за спешната помощ и най-важното, ще започнем да си събираме парите по предварителен ред. Някои казват, че извиваме ръцете на правителството по този начин. Напротив, точно министърът на здравеопазването извива ръцете на собственото си правителство. Той е много по-вреден за кабинета, отколкото за нас…“

„Даваме му два дни отсрочка“ – каза председателят на парламентарната група „Новото време“ Мирослав Севлиевски по този повод. „Този министър не е в състояние да артикулира ясна теза и политика на неговото правителство, защото въпросът не е само за наркоманите, но и за диабетиците и други заболявания“, заяви депутатът. Седмица по-късно обаче Новото време се отказа от намерението си да му иска оставката.

Доставчиците определиха като неадекватен коментара на министър Богоев, последвал предупреждението на Търговска лига, в който той сравни компанията със ситуацията на несъстоятелност, в която изпадна „Магинед“ – друга от големите фирми доставчици на медикаменти. Не търговците, а здравното министерство няма ликвидност, тъй като не плаща доставките на лекарства, заявиха дистрибуторите.

На 19 май МЗ и Търговска лига подновиха спора за дълговете на болниците за медикаменти. От Търговска лига обвиниха министерството в лъжа, тъй като преди два дни обявило, че е превело 17 млн. лв. на болниците, а ден по-късно уточнило, че парите не били целево за лекарства, а за цялостната издръжка на заведенията, според методиката на тяхното финансиране. От здравното министерство пък продължиха да твърдят, че дълговете на болниците не са 20, а само четири милиона и че нямат неразплатени задължения към Търговска лига.

Според Търговска лига, безотговорните действия на министър Богоев са я принудили да направи всички дългове незабавно изискуеми и намерението й е да събере лихви за просрочванията. Събраните милиони от лихви и наказания на неизправните длъжници ще подарят на фонд за развитие на професионалното модерно управление на болничната помощ у нас. „Време е да признаем, че са належащи промени в политическото ръководство на здравеопазването, защото сме изправени пред катастрофални заплахи“ твърдят търговците. И отново призовават да се изгради десетгодишна национална концепция за развитие на здравеопазването, която независимо от политическата власт да бъде изпълнявана.

След като си поиска парите от борчовете на здравното министерство, болниците и аптеките към НЗОК, Търговска лига бе обсадена от 200 данъчни инспектори, нахлули в 25-те й поделения в цялата страна. „Десантът от данъчни инспектори става, след като току-що завърши митническата проверка, която не показа никакви нарушения. На привършване е и основната данъчна ревизия, резултатите от нея са същите. Ще съдействаме на данъчните служители, но кому е нужно това дублиране?“ чуди се Тихомир Каменов, шефът на надзорния съвет на компанията, която миналата година е внесла в държавната хазна над 25 млн. лв. данъци, а държавата още не й е върнала 9 млн. лв. от ДДС…

Макар и закъснели, задължително трябва да има преговори. Да седнат и да се разберат – министър и Търговска лига. Защото е немислимо в наши дни здравето на хората да бъде заложник. И не на последно място бихме искали да отбележим, че независимо от размера на дълговете на болниците, не е допустимо да ги има въобще. В това точно е безотговорността на МЗ.

Novo Nordisk