Най-младият диабетик тип 2 в света е само на пет години


vd 01/06/2004

Затлъстяло дете в Германия се превърна в най-младия диабетик тип 2 на планетата, писа немското списание „Дер шпигел“. Хлапето тежи 40 килограма при нормален за тази невръстна възраст ръст.

До момента френски дебелак на девет години бе най-младия известен диабетик тип 2 в света. Десет процента от децата на възраст между пет и 17 години са със затлъстяване и 30% (едно от три деца!) са с наднормено тегло. Най-малко 155 милиона подрастващи в света имат наднормени килограми. Най-засегнато е детското население на САЩ, но проблемът ескалира и в Европа, Близкия Изток и Азия/Тихоокеански район.

От 10% до 20% от малчуганите в Северна Европа и 20% до 35% от тези в Южна Европа имат наднормено тегло. Все по-често дебеланковците се срещат дори в Африка, където доскоро основен проблем бе недохранването.

Днешните деца и юноши прекарват по-голямата част от свободното си време пред телевизора и компютъра, като се тъпчат с високо калорични закуски, хрупат чипс и пуканки, лапат сладкиши и шоколадови изделия и се наливат с подсладени със захар напитки. Затлъстяването повишава риска от появата на диабет тип 2 по-късно през живота, от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

Диабет тип 2 преди години бе наричан „възрастов“ и „тлъст“ диабет, тъй като се срещаше при по-възрастните и дебели хора. Днес това заболяване заплашително зачестява сред затлъстялите деца.

Бебетата трябва да се кърмят, децата трябва да се движат и спортуват повече в свободното си време и да консумират ограничено количество висококалорични храни. С тези храни само за броени минути едно дете поглъща 80% от нужните му дневни калории. Поради това, затлъстяването сред детското население в някои страни се утрои през последните десет години и започва да придобива епидемични размери, предупреждава Световната здравна организация.

Преди да заведете детето си на сладкарница или в ресторант за бързи храни, преди да му купите пакет с чипс или шепа с шоколадови лакомства, преди да му направите дебел сандвич с мазен салам за следобедна закуска, помислете, че в крайна сметка му правите мечешка услуга.