НАПРАВО НРД 2005?


vd 01/06/2004

Национален рамков договор 2004 няма да може да бъде подписан до края на годината, смята парламентарният секретар на КТ „Подкрепа“ д-р Евгени Душков. Той обясни съмненията си с това, че договорът едва ли ще може да бъде подготвен през следващите месеци, особено с наближаване на отпускарския сезон. Според него към септември ще бъде преминато към подготовка направо на НРД 2005. Здравната каса е направила всичко възможно за подписването на рамковия договор за 2004 година и вината няма да е нейна, смята той. Предложението на Българския лекарски съюз за анекс към НРД 2003 е отпаднало напълно, според него.

Относно искането на ССБ за отделен рамков договор за стоматология, д-р Душков обяснява, че такава идея се обмисля, но трябва да бъдат направени промени в Закона за здравното осигуряване, защото там е регламентирано, че може да има само един общ рамков договор.

Министерството на здравеопазването трябва да направи необходимото за навременното подписване на НРД 2005 предлага и постоянната комисия по здравеопазване към Националното сдружение на общините в България. Тя не приема за удачно решението на здравното министерство за преструктуриране на диспансери в хосписи и счита, че министерството трябва да анализира и да отчита реалните тенденции на заболеваемостта при определяне на финансирането на областните диспансерир за следващата година.

Комисията иска да се изясни начинът на определяне на сумите за допълнителното финансиране на малки болници в отдалечени рискови райони и предлага да се обсъдят възможностите за допълнително финансиране на многопрофилните болници за активно лечение с регионални функции.

Държавата да се оттегли от преговорите за НРД, пък иска депутатът д-р Алеко Кюркчиев, член на парламентарната комисия по здравеопазване. „Българинът сега плаща три пъти за здраве – от данъци, от осигуровки и на ръка в болниците. Доплащането на медицинските услуги ще регулира всичко това и ще намали корупцията в здравеопазването“, твърди той. „НРД е плод на двустранни отношения между НЗОК и Лекарския съюз. Неподписването му за тази година се дължи на твърде голямата намеса на Министерството на здравеопазването в тези отношения. Ако министерството не се оттегли, ще се взриви изцяло идеята за Национален рамков договор“, заяви още депутатът.

Novo Nordisk