Кафето намалява риска от диабет тип 2


vd 01/06/2004

Редовната консумация на няколко чаши кафе дневно намалява риска от развитието на диабет тип 2, съобщиха финландски учени през март.

Три-четири чаши дневно от тонизиращата напитка снижават риска от появата на захарна болест с 29% при жените и с 27% при мъжете е показало 12-годишното проследяване на 14 600 души в страната, пиеща най-много кафе в света (Tuomilehto J et al. JAMA, 2004, 291:1213-9: www.jama.com).

Изследователите са били изненадани от факта, че предпазващият ефект на кафето се засилва с увеличаване на дневната доза и не зависи от наличието или от отсъствието на други рискови фактори, като по-напреднала възраст, тютюнопушене и размер на телесната маса. При жените, пиещи по 10 и повече чаши дневно, рискът от появата на диабет е бил по-малък с 80%, а при мъжете със сходна дневна консумация – с 55%. В същото време, според учените, точната причина за антидиабетния ефект от кафето, както и механизмът, по който то въздейства, остават неизвестни.

Финландското мега-проучване потвърди заключенията на американски учени от Харвард, които през януари съобщиха, че дългосрочната редовна консумация на кафе за 12-18 години намалява значимо риска от появата на диабет тип 2 и при двата пола. Рискът при мъжете, пиещи най-малко шест чаши кафе дневно, е почти с 50% по-малък, а и при жените, поглъщащи същата доза – с около една трета. Това са показали данните от проучване на 125 000 здрави хора на средна възраст (Salazar-Martinez E et al. Annals of Internal Medicine 2004, 140; 1:1-8).

„Вероятно кафето съдържа антиоксидантни съставки, които осигуряват неговия дългосрочен защитен ефект“, смята д-р Франк Хю, главен изследовател в американското проучване. Как обаче напитката влияе върху инсулиновата чувствителност на тялото е все още неясно. За да се предпазят от диабет тип 2, хората трябва да се движат редовно и да се хранят здравословно, напомня д-р Хю двата добре изпитани метода.

Холандски учени бяха първите, заявили през декември миналата година, че хроничната консумация на няколко чаши кафе на ден намалява риска от развитието на диабет тип 2. Пиещите седем и повече чаши на ден имат намален наполовина риск, установи проучването на 126 000 здрави хора. Потребителите на повече кафе са се оказали по-малко склонни да заболеят, като предпазният ефект е бил по-изразен при жените.

По какъв начин кофеинът влияе върху обмяната на въглехидратите остава неясно. Известно е, че острото въвеждане на кофеин в тялото намалява инсулиновата чувствителност и повишава кръвната глюкоза. От друга страна, кофеинът доказано стимулира инсулиновата секреция на панкреаса.

Очакват се нови проучвания, които ще се опитат да дадат научно обяснения точно кои съставки на кафето са свързани с антидиабетния му ефект. Съдържащите се в зърната на това растение магнезий и антиоксиданти вероятно помагат за усвояването на глюкозата. Други учени твърдят, че хлорогенната киселина в кафето косвено помага за регулацията на кръвната глюкоза.

В същото време учените предупреждават, че прекомерната системна консумация на кафе има негативен ефект при остеопороза (крадец на костно вещество). Кардиолозите предупреждават, че при някои хора стимулантът кофеин повишава кръвното налягане и води до сърцебиене поради неговия възбуждащ нервната система ефект. Не на последно място е фактът, че към кафето се привиква – кофеиноманите не могат да започнат деня си без чаша със събуждащата ги напитка. Умерената консумация на кафе, което означава една до две чаши дневно, не изглежда да е вредна, смята Американската сърдечна асоциация.