ДА „ИЗБЯГАШ“ ОТ ДИАБЕТА


vd 01/06/2004

С белезници на ръцете Браян Фридман преплува 2400 метра между острова-бивш затвор Алкатрас и Сан Франциско в 10-градусовия океан, за да окуражи хората със захарна болест и да набере средства за Американската диабетна асоциация.

Сан Франциско е приказно място – най-европейският от всички американски градове, с чудесни хора, климат, забавления, епицентърът на хипиманията преди няколко десетилетия…

Алкатрас – остров-затвор в залива на Сан Франциско, се славел с невъзможността да се избяга от него и с това, че там завършва дните си поради укриване на данъци известният мафиот Ал Капоне. Днес островът и затворът за най-големите врагове на американското общество са музей, посещаван от хиляди туристи.

През май, фитнес инструктурът Браян Фридман преплува 2400-те метра между Алкатрас и доковете на Сан Франциско за 54 минути и 20 секунди, облечен само с тенис фланелка, с ръце заключени в белезници и в океанска вода с температура под 10 градуса.

„Да избягаш от диабета“ бе мотото на плувния експеримент, който също така цели да събере допълнителни средства за Американската диабетна асоциация, но най-важното за Фридман бе да окуражи хората, живеещи със захарната болест, да се движат, спортуват и упражняват редовно.

След финала Фридман каза пред журналисти: „Това, което направих беше лесно. Просто плувах още един час от моя живот. Настина трудното нещо е да живееш непрекъснато с диабета. Но ние самите можем да променим живота си и да го направим по-добър“. Това е истинското предизвикателство…

Самият Фридман не е диабетик, но дядо му е загубил краката си поради усложненията на заболяването. Освен привличането на хората със захарна болест към спорта, идеята на плувния му проект е да привлече и вниманието на обществото към това сериозно и скъпоструващо заболяване.

Адресът на Уеб страницата на Фридман, където се набират дарения за Американската диабетна асоциация, е www.trainingonthebeach.com.

Novo Nordisk