„Зоната на здрача“


vd 01/05/2004

Направих два епизода на хипогликемия със загуба на съзнание, но дойдох на себе си без помощта на друг човек. Как е станало това? Може ли тялото ми по някакъв начин само да е повишило нивото на кръвната захар?

Човешкият организъм има защитен механизъм за повишаване на нивото на кръвната глюкоза, но не трябва да се разчита на него, че ще справи с всички случаи на хипогликемия.

Хората с диабет, които са на лечение с инсулин и/или с някои видове таблетки като сулфонилурейни препарати и репаглинид, трябва да знаят как да избягват и да лекуват епизодите на хипогликемия. Тези от тях, които имат намален усет за улавяне на ранните признаци на хипогликемия, трябва да обсъдят с техните лекари мерките за възстановяване на този усет (виж мартенския брой на „Клуб Д“ – стр. 6).

Нормално, човешкото тяло поддържа нивото на кръвната глюкоза в относително постоянни и безопасни граници чрез производството на:

– инсулин, който намалява кръвната глюкоза

– хормони, които действат противоположно на инсулина (контрарегулаторни хормони), които повишават кръвната глюкоза.

Когато нивото на глюкозата в кръвта започне да се повишава, обичайно след нахранване, здравият панкреас синтезира и освобождава инсулин, който кара клетките на мускулите и мастната тъкан да поемат глюкоза от кръвта. Обратно – когато нивото на глюкозата в кръвта спадне, контрарегулаторните хормони като глюкагон и норадреналин принуждават черният дроб да освободи глюкоза в кръвта.

Алфа-клетките на панкреаса нормално произвеждат глюкагон, но тези клетки често са увредени или недостатъчно активни при хората с диабет тип 1. Дългогодишните диабетици са склонни също така да губят и своя норадреналинов отговор към ниска кръвна глюкоза.

По правило, хипогликемия възниква, когато в кръвообращението има повече инсулин от необходимото ни количество в момента. Най-честите причини са: пропуснато хранене, по-голяма от обичайната физическа активност или прекомерна употреба на алкохол, особено на гладен стомах.

Белезите (проявите) на хипогликемия зависят от границата, до която е спаднала кръвната глюкоза. Глюкозата е главното гориво за мозъка, така че спад под определено ниво води до обърканост, замаяност, невъзможност да се мисли правилно и да се взимат решения и евентуално до нарушено съзнание (кома).

Изявената хипогликемия се овладява, като се погълнат 15 грама въглехидрати. Хората с диабет, които се лекуват с инсулин и/или с таблетки като глибенкламид, Амарил, Диапрел, Глюкотрол и т.н. трябва винаги да носят със себе си три-четири бучки/пликчета със захар или няколко захарни бонбона.

Диабетиците на инсулин трябва също така да имат и кит за спешно инжектиране на глюкагон при тежка хипогликемия с нарушено съзнание и невъзможност да се приеме течност или храна, съдържащи захар, през устата.

Тялото може да секретира хормони, които от своя страна стимулират чернодробното производство на глюкоза. Този защитен отговор може да доведе до повишаване на глюкозата в кръвта до ниво, което да помогне на сладките хора да се възстановят след сериозна хипогликемия, дори и без да са погълнали захар или да са получили глюкагон.

Въпреки това, поради прогресивната ненадеждност на този вътрешен защитен отговор – случаите с често повтарящи се хипогликемии (особено тези, които правят тежки епизоди с нарушено съзнание), трябва да поговорят със своя лекар за промяна в лечебния си режим.

Novo Nordisk