ВЕЛИКДЕНСКА ИНИЦИАТИВА


vd 01/05/2004

След хубавата новина, която ни изненада през февруари – създаването на сдружение „Приятели на децата с диабет“, учредителите му не закъсняха с нова приятна инициатива. Великденските празници бяха ознаменувани с литургия в храм-паметник „Александър Невски“ в столицата, отслужена от митрополит Павел. Деца, родители и много гости изслушаха богослова, след което „сладките“ малчугани бяха дарени с червени яйца, светена пита и с по една библия.

Близо 4000 деца у нас са с диабет и всекидневно употребяват инсулин. Строгият режим, който спазват ги приучва към строга дисциплина, която се отразява благоприятно и на умственото им развитие. С какво са по-различни те от своите връстници? Отговорът на 6-годишният Петърчо е категоричен: „Е, не мога да ям сладко и не се страхувам от инжекциите, защото не ме боли!“

Основните трудности при отглеждането на дете с диабет са специалната диета и поддържането на кръвната глюкоза. Митко е на три години, разболял се е преди година и от тогава е на инсулин. „Доста трудно преодоляхме първоначалните тревоги и стреса, докато свикнем с болестта. Лека-полека започнахме да живеем отново,“ споделя майката на малкия диабетик.

„Държавата дава безплатно на децата лекарството и по три лентички за измерване на кръвната захар на ден. Но грижите за детето с диабет са много специални и много по-различни и трудни: определено време за хранене, за поставяне на инсулина, за физическо натоварване – и всичко това на минутата! Да не говорим за финансовите затруднения – с 200 лева заплата как да се справи човек с толкова не търпящи компромиси изисквания,“ добавя тя.

След празничното черкуване децата и родителите им отново преживяха часове на радост и смях в столична сладкарница заедно с новите им приятели от сдружението. И, разбира се, с помощта на представителството на „Ново Нордиск“ за България.